Ungarns Fidesz forlater EPP-gruppen av konservative partier

Foto: Guillaume de Germain fra Unsplash
Foto: Guillaume de Germain fra Unsplash

Ungarns statsminister Viktor Orbán har onsdag kunngjort at hans parti Fidesz forlater EPP-gruppen av angivelig konservative partier i EU-parlamentet. Bakgrunnen for utmeldelsen er et vedtak i EPP som åpner for at medlemspartier kan ekskluderes fra gruppen, melder Document.no og Politico.

A total of 148 MEPs voted in favor, and 28 against, new rules that would allow the European People’s Party (EPP) group — the biggest in the Parliament — to vote for the exclusion of “a Member or Members of the Group.”

Vedtaket var et første skritt på veien til en eksklusjon av Fidesz som mange i EPP har tatt til orde for, men Orbán tok hintet og forlot selv gruppen.

Orbán responded quickly with a letter, making clear his party would not stick around for a vote to kick it out of the group.

“I hereby inform you that Fidesz MEPs resign their membership in the EPP group,” Orbán wrote to group leader Manfred Weber. He described the rule changes as “clearly a hostile move against Fidesz and our voters.”

Document skriver at utmarsjen gleder utvilsomt store deler av EPP-gruppen, som lenge har rettet voldsomme anklager mot det ungarske regjeringspartiet, først og fremst at Fidesz angivelig undergraver demokratiet. Problemet med EPP-gruppens kritikk av Ungarns demokratiske mangler, er at den kommer fra personer som kaster stein i glasshus.

For mange av partiene i gruppen fører selv en politikk som er klart mer antidemokratisk enn Orbáns, først og fremst ved at de er i ferd med å gi bort sine egne folks hjemland til mennesker fra resten av verden. Det gjelder både Angela Merkels CDU og Erna Solbergs Høyre, som er assosiert medlem i EPP-familien, for å nevne to nærliggende eksempler.

Document skriver at mediesituasjonen i Ungarn har vært et anklagepunkt mot Fidesz, og at det ikke nødvendigvis er et helt ugyldig sådant. Men Document skriver at man må se på hva slags mennesker det er som står på prekestolen. Land som holder seg med subsidierte medier, eller land der statsministeren ber Facebook-sjef Mark Zuckerberg om å ta affære mot «hatprat», et politisk veldig fleksibelt ord, kan vanskelig kritisere mediesituasjonen andre steder med nevneverdig autoritet.

Big Techs dominans over samfunnet er ellers et av de fremste tegnene på at demokratiet har veket plassen for et oligargisk teknokrati, der det enkelte menneske ikke lenger har noe som helst det skulle ha sagt.

Viktor Orbán selv har aldri lagt skjul på at kritikken mot Ungarn etter hans oppfatning skyldes at den ungarske regjeringen avviser masseinnvandring, islam og kjønnsideologi, for i stedet å fremheve landets kristne arv.

 

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter