Transpersoner krever kompensasjon for sterilisering

Kjønn
Foto: Dainis Graveris fra Unsplash

Frem til 2016 måtte transpersoner i Norge gjennom sterilisering for å endre juridisk kjønn, noe som siden har blitt konstatert som brudd på menneskerettighetene. Nå ber Likestillings- og diskrimineringsombudet om kompensasjon for de rammede. Det er VG som skriver dette.

 Jeg går glipp av veldig mye. Det at jeg ikke kan få barn er noe jeg kommer til å tenke på resten av livet, sier Tobias Reitan (35).

Han er en av mange transpersoner i landet som måtte sterilisere seg for å få endre juridisk kjønn, og med det få nytt personnummer.

– Du blir så liten opp mot systemet. Konsekvensen av at jeg ikke hadde gjennomført det, var at jeg ikke hadde levd i dag, sier Reitan til VG.

Fra 50-tallet til 2016 var praksis i Norge at personer som ønsket å endre juridisk kjønn i samsvar med kjønnsidentiteten sin, måtte gjennomgå irreversibel sterilisering.

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) har konstatert at lignende praksis i andre land, førte til et umulig valg for mange transpersoner – mellom å bli anerkjent og sterilisert, eller å leve med feil kjønnsidentitet.

I 2014 konkluderte Likestillings- og diskrimineringsombudet med at kravet om sterilisering var diskriminerende, og to år senere opphørte praksisen.

Nå ber ombudet om at det opprettes en ordning hvor det blir mulig å søke om kompensasjon for personer som ble sterilisert for å endre juridisk kjønn.

Dele
Share on email
E-post
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Foreldrenettverket lanseres

I dag lanseres Foreldrenettverket.no. Dette nettverket er et selvstendig og uavhengig nettverk av foreldre som vil verne om og forsvare barns rettigheter, barns beste og

Foto: John Schnobrich fra Unsplash

Lav tillit til kjønnsforskning

Årets Medieundersøkelse er klar. Den er utført på oppdrag av Nordiske Mediedager og hadde i år 1431 respondenter. Rapporten viser forskjellen på hvilke holdninger journalister og