KrF ønsker svar om behandling av personer som lider av kjønnsdysfori

Foto: Gerd Altmann fra Pixabay
Foto: Gerd Altmann fra Pixabay

I Dagen i forrige uke uttrykte helsedirektøren bekymring over behandlingen som gis til dem som ønsker å skifte kjønn i Norge.

Det skjer etter at Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom) kom med kritikk av de nasjonale retningslinjene for behandling av transpersoner i en rapport som kom i mars i år.

Rapporten slår fast at pasientsikkerheten er truet, og at det i dag er risiko for over-, under- og feilbehandling av kjønnsinkongruens.

Nå krever KrF at både Helse- og omsorgsministeren og Oslos helsebyråd må svare for praksisen.

KrFU-leder Hadle Rasmus Bjuland stilte i forrige uke et skriftlig spørsmål i Stortinget, der han ber helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) svare for hva hun gjør for å sikre at behandlingen av kjønnsinkongruens i Norge er trygg og lik i hele landet.

Bjuland stilte spørsmålet mens han møtte i Stortinget for KrF-leder Olaug Bollestad. Helseministeren må svare innen seks virkedager.

Han mener Ukoms rapport er bekymringsverdig.

– Dette er en krystallklar nødmelding. Vi driver et helsetilbud som ikke holder den faglige standarden som trengs, sier Bjuland til Dagen.

Han mener helseministeren har vært fraværende i debatten.

– Kjerkol burde trukket i nødbremsen den dagen rapporten kom. Jeg savner tiltak, og opplever at regjeringen vært fraværende i dette.

Bjuland peker blant annet på at KrF vil sikre 18-årsgrense på hormonbehandling.

– Jeg mener folk må ta inn over seg at vi driver med uforsvarlig, irreversibel behandling. Dette gjelder sårbare, unge mennesker.

Han peker på at Ukom etterlyser mer forskning på behandlingen som gis til personer med kjønnsinkongruens.

– Vi må sikre et tilbud der vi er føre var, og ikke går for langt uten at vi har belegg i forskningen. Så lenge vi ikke har det, mener vi det er bedre å være restriktiv av hensyn til de som sliter med dette.

Helsedirektøren har tidligere uttalt til Dagen at det ikke var Helsedirektoratets hensikt at hormonbehandling skal tilbys andre steder enn spesialisthelsetjenesten.

Likevel er det kjent at Helsestasjon for kjønn og seksualitet (HKS), som drives av Oslo kommune, tilbyr hormonbehandling for unge. Siden 2022 har de kun gitt dette til personer over 18 år.

Han peker også på at Esben Esther Pirelli Benestad, som har vært tilknyttet helsestasjonen, i fjor ble fratatt autorisasjonen. I tillegg skal helsestasjonen ha henvist til den private legen Halfdan Vier Simensen, som i 2019 fikk en advarsel fra Helsetilsynet.

– Da må vi rope varsku på vegne at barn og unge i Oslo som benytter seg til av tilbudet, sier KrFs Øyvynd Håbrekke til Dagen.

 

LES OGSÅ

Helsedirektøren om behandling av transpersoner: – Jeg er bekymret

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter