Kaller medlem av bispedømmerådet homofob

Foto: Timothy Eberly fra Unsplash
Foto: Timothy Eberly fra Unsplash

Fredag 24. februar la medlem av Stavanger bispedømmeråd, Therese Egebakken, ut et innlegg mot rasisme på sin egen facebookside.

Foranledningen var at hun hadde vært på en utstilling på HL-senteret i Oslo, hvor filmen «Høylydt hud» ble vist. I filmen deler ulike mennesker åpent om sine erfaringer med hverdagsrasisme i Norge.

Samme dag kopierte nestleder i bispedømmerådet, Thor Magne Seland, teksten hennes og la den på sin egen side. Han byttet imidlertid ut ordet «rasisme» med «homofobi».

– Barnslig og usaklig

Det var Vårt Land som omtalte saken først. I en kommentar til avisen sier Egebakken at det ikke er noen tvil om at Seland indirekte kaller henne homofob.

– Det kommer tydelig frem, etter min mening, når man ser på hvordan han har redigert min tekst og sikter til meg med budskapet, sier hun.

På sin egen facebookside skriver hun at Seland har kopiert teksten hennes uten å spørre og at han sender et barnslig, usaklig stikk mot henne. Hun sier hun er overrasket og sitter med flere spørsmål:

– Mener virkelig nestlederen i Stavanger bispedømmeråd at jeg er homofob?

– Hvorfor i all verden mener eventuelt nestlederen i bispedømmerådet at jeg er det?

– Fordi jeg forsvarer muligheten til å vektlegge likekjønnet samlivsform ved tilsettinger i kirken?

Bibelske argumenter

Hun mener at han som nestleder i bispedømmerådet burde være en av de som best kjente til de saklige, bibelforankrede motargumentene som fremmes i saken av det konservative flertallet i rådet.

– Betyr dette at nestlederen mener at også de andre konservative i bispedømmerådet med like standpunkt som meg rundt dette er homofobiske, spør hun.

Hun reagerer også på at nestlederen i Kirkerådet har reagert postivt på Selands innlegg, og sier at dette ikke gir henne og hennes meningsfeller økt lyst til å engasjere seg i kirkepolitikken videre.

– Jeg mener ekteskapet er for en mann og en kvinne. Jeg mener mennesket enten er en mann eller en kvinne. Disse standpunktene gjør meg ikke til en homofob, skriver hun.

Slettet Egebakken

Dette skriver Seland som en innledning til inn legget sitt:

«Jeg har lånt en tekst av en «venn». Jeg har byttet noen ord ut fra originalen. Det blir sikkert bråk. Jeg er sikkert frekk. Men jeg mener diskriminering er ugreit uansett begrunnelse. Ferdig snakka. Fritt fram å slette meg som «venn» om man er uenig. Jeg har slettet min «venn». Det er det lureste jeg har gjort til nå i år.»

Her er et utdrag fra selve innlegget:

«Jeg blir lei meg og provosert når jeg hører om homofobi. Venner av meg kan fortelle om de samme erfaringene bare på grunn av legningen sin. Dette er urettferdig og ugreit.»

«Hverdagshomofobien angår alltid våre medmennesker og samtidig like mye oss alle. Det er venner, familie, medstudenter, medelever og kollegaer. Oss».

– Mener ikke hun er homofob

I en kommentar til avisen Vårt Land, sier han:

– Jeg karakteriserer ikke Therese som homofob. Men jeg bytter ut ordet hun har skrevet i sin tekst, «rasisme», for å vise hva denne type behandling betyr for noen av oss andre. Hun går aktivt inn og tar en gruppe i forsvar, samtidig som hun er så tydelig i sitt standpunkt mot oss som er homofile, sier han til avisen.

Egebakken og Seland er kollegaer i Stavanger bispedømmeråd. Hun er leder i Frimodig kirke ung, og han representerer Åpen folkekirke. Seland har også vært gruppeleder for Høyre i Sandnes bystyre.

 

Dagen

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Foto: T Hwang fra Unsplash

Finnmark dropper regnbuefarger på skolesekk

Avgjørelsen falt i hovedutvalget for samferdsel i Finnmark fylkeskommune i går, melder Altaposten. Høyre, Fremskrittspartiet og Industri- og næringspartiet fremmet forslaget om at «sekkene skal være