Britiske myndigheter fastslår at kjønn er et biologisk faktum

Etter press fra britiske regjerings­medlemmer skal vedtektene til Storbritannias statlige helsevesen National Health Service (NHS) heretter fastslå at etaten definerer kjønn som biologisk kjønn. Det skriver Document.no.

Vedtektsendringen vil forhindre at transkvinner får adgang til avdelinger som kun er for kvinner, skriver The Telegraph, som kaller endringen skjellsettende.

Forkjempere for kvinners rettigheter ønsket den betydelige endringen velkommen. Den kommer etter mange års krangel og anklager om at helsevesenet var blitt kapret av «kjønnsideologi».

I 2021 sa NHS-veiledningen at transpasienter kunne plasseres på enkjønnede avdelinger basert på det kjønnet de identifiserte seg med.

I de nye vedtektene grunnloven vil det stå: «Vi definerer kjønn som biologisk kjønn.»

Presiseringen betyr at retten til en enkjønnet avdeling innebærer at pasienter «ikke trenger å dele soverom med pasienter av motsatt biologisk kjønn».

Kvinner vil også få rett til å be om at intimpleie, der det er rimelig mulig, gis av noen av samme biologiske kjønn.

Kvinnelige pasienter har klaget over å måtte dele rom med biologiske menn som identifiserer seg som kvinner, og forkjemperne for vedtektsendringen kaller den for «en retur til sunn fornuft».

Dr. Hilary Cass, en barnelege, sa at det å tillate «sosial overgang» for unge mennesker – når de blir behandlet som det motsatte kjønn – kan «endre deres bane» og føre til at de forfølger en potensielt skadelig medisinsk vei senere i livet.

I Storbritannia har både politikere og vanlige borgere reagert negativ på tidligere endringer i ordbruken fra NHS, der for eksempel amming er blitt omtalt som «chestfeeding» snarere enn «breastfeeding», og ordet «mor» er blitt erstattet av «fødeperson» (person who give birth).

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Foto: Rubaitul Azad fra Unsplash

El Salvador forbyr kjønnsideologi i skoleverket

President Nayib Bukele forbyr alt utdanningsmateriell som inneholder såkalt kjønnsideologi fra offentlige skoler og universiteter i El Salvador. Det skriver Document.no. FDocument.no skriver at forbudet