Trine Skei Grande: Bibliotekene bør ikke si nei til å promotere Harry Potter, mange store kunstnere hadde negative egenskaper

Foto: Rae Tian fra Unsplash
Foto: Rae Tian fra Unsplash

Forfatter J.K. Rowlings uttalelser om transpersoner har fått mange til å sette spørsmålstegn ved hennes forfatterskap. I følge Aftenposten har bokhandlere i flere land nektet å selge Harry Potter-bøkene. Ansatte på forlaget hennes har motsatt seg å samarbeide med henne.

I Norge går nå diskusjonen i flere Facebook-grupper for bokinteresserte. De diskuterer Rowlings uttalte kritikk av transbevegelsen og harselering med ordbruken om kjønn. Nå er det altså mange bibliotekarer som ikke ønsker å arrangere det som kalles “Harry Potter book night”.

Tidligere kulturminister Trine Skei Grande har kastet seg inn i debatten og sier til Subjekt.no at vi ikke bør boikotte god kunst bare fordi opphavsmann eller kvinne ikke har de personlige egenskapene vi ønsker:

Vår historie er full av store kunstnere som har sagt og ment idiotiske ting. Det er mange store musikere og forfattere som har vært konebankere, voldelige psykopater og rasistiske drittsekker, men som likevel laget musikk og skrev bøker som gir folk glede og innsikt den dag i dag.

I følge Dagbladet sammenligner også Trine Skei Grande Rowling med nazister:

Knut Hamsun var kanskje nazist, men romanene hans er helt fantastiske. Gustav Vigeland var en mannssjåvinist, men vi er likevel glade i Frognerparken. Per Asplin tok avstand fra sin datter da hun sa hun var lesbisk, men vi elsker fortsatt «Putti Plutti Plott».

Trine Skei Grande mener altså at man kan sammenligne en forfatter som mener at bare kvinner menstruerer, med nazister, konebankere eller voldelige psykopater.

 

 

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter