Frp hindrer dobbeltdonasjon

Dobbel lampe
Foto: Abe B Ryokan fra Unsplash

Da Frp i forrige uke presenterte sine ønsker med tanke på endringer av bioteknologiloven senere i vår, var hovednyheten at partiet ville kjempe igjennom ja til eggdonasjon. Der vil de få flertall med Ap – og ventelig SV.

Men samtidig satte Frp opp sperrer for den formen for eggdonasjon som er sterkest kritisert: Donasjon av et ferdig embryo. Blant annet heter det:

«Eggdonasjon gis til par, og det vil være krav om at paret må stille med 50 prosent av genmaterialet selv. Det betyr at man ikke har anledning til å benytte seg av både donert sæd og donert egg».

Frps helsetalskvinne Åshild Bruun-Gundersen forklarer til Vårt Land:

 Embryodonasjon er jo ikke hjelp til å få egne barn. Det er noe helt annet. Eggdonasjon handler om trygg og god helsehjelp til familie og ufrivillig barnløse.

Hun opplyser til Vårt Land at Frps stortingsgruppe nå har gjort sine avklaringer om bioteknologi.

Da Frp gikk ut av regjeringen og den mistet flertallet, bygget det opp til drama om landets nye bioteknologilov. For et Frp utenfor regjering ville stemme for egen politikk – og den er atskillig mer liberal enn Solberg-regjeringens.

I dagens regjering har KrF vetorett mot all den bioteknologien partiet selv er imot. Derfor betød KrFs inntreden i regjering i fjor nei til eggdonasjon og assistert befruktning for enslige.

Det kan imidlertid gå mot flertall for det som kalles mitokondriedonasjon.

Den metoden innebærer at man setter inn arvemateriale fra en tredjeperson i et befruktet egg, for å reparere gener som gir alvorlige sykdommer. Metoden er på startpunktet – og omstridt. Konsekvensen vil være at et født barn da vil ha arvemateriale fra tre personer.

Kilde: Vårt Land

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter