Eggdonasjon; ingen synes å bry seg om barna

Barn
Foto: Robert Collins fra Unsplash

Stortinget vedtar ny bioteknologilov den 23. april. Loven har ikke vært endret i særlig grad siden 2004, og det er Frps utgang av regjeringen som åpner opp for en liberalisering av loven.

I forrige uke presenterte Frp hva de ønsker, og et av punktene er å tillate eggdonasjon. Siv Jensen kaller det for likestilling.

Også Arbeiderpartiet åpner for en rekke endringer i loven, men hos SV er det mindre enighet. I sitt arbeidsprogram åpner partiet for eggdonasjon, men de sier ikke noe om hvordan.

Til Klassekampen 9. mars sier SVs nestleder Kirsti Bergstø at kun kvinner som selv behandles med hormoner og har overskuddsegg etter å ha tatt ut egg til bruk i egen assistert befruktning skal få donere egg, og at søstre eller andre slektninger ikke skal kunne hjelpe hverandre ved å donere egg.

Bergstø er opptatt av at samfunnet må hindre at kvinner blir utsatt for press for å gi egg, og sier til Klassekampen:

Det er flere hensyn som må tas. Jeg mener det å hindre kommersialisering av kvinnekroppen er det viktigste. Vi må unngå at kvinner opplever press for å gjøre inngrep i kroppen sin til en levevei.

Vi må ha et lovverk som hindrer kjøp og salg av egg.

Hvis det å gi egg blir en rein kommersiell handling, kan vi sette sårbare kvinne i en enda mer sårbar situasjon. Vi går langt inn i en aksept av kjøp og salg av kvinnekroppen, som jeg mener vi aldri må tillate.

Det er påfallende hvordan ulike politiske partier aldri tenker på konsekvensene for barna.

Dele
Share on email
E-post
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Egg

Norges første private eggbank

Etter at bioteknologiloven ble endret i Stortinget i mai, har det åpnet seg nye muligheter for norske kvinner til å stoppe den biologiske klokken og