Christina Ellingsen i fire times avhør

Nyheter
Foto: Branden Harvey fra Unsplash

Menn kan ikke bli kvinner og mødre», skrev Christina Ellingsen på Twitter. Den og lignende tweeter førte til at Christine Marie Jentoft, transperson som definerer seg som lesbisk kvinne og mamma, har anmeldt Ellingsen for diskriminerende eller hatefulle ytringer. Det skriver avisen Norge idag.

I flere Twittermeldinger, såkalte tweeter, i perioden februar 2021 til januar i år, skrev feminist Christina Ellingsen at det bare er jenter og kvinner som er kvinner, menn kan aldri bli kvinner – menn kan ikke være lesbiske – og en mann kan ikke bli mor.

Og disse meldingene er bakgrunnen for at Ellingsen torsdag 2. juni måtte møte til avhør hos politiet i Oslo, mistenkt for diskriminerende eller hatefulle ytringer.

Dagen før fikk hun vite at anmeldelsen er utvidet til å omfatte ordskiftet rundt et debattprogram på NRK TV i januar.

Utvidet hatpratparagraf – og anmeldelse

Christina Ellingsen er kvinnesaksaktivist, feminist og leder den norske avdelingen av WDI – Women’s Declaration International. Fordi hun mener kjønnsidentitetspolitikk utgjør et alvorlig angrep på kvinner og jenters menneskerettigheter, og hun vil ha det dokumentert at hun sa i fra.

– Legg merke til at de første twittermeldingene som er med i anmeldelsen ble skrevet i februar 2021, umiddelbart etter at den nye loven ble iverksatt. Og dette advarte jeg og WDI Norge om på høringen, at det kunne komme til å skje, sier Christina Ellingsen til Norge IDAG.

Loven hun viser til er paragraf 185 i Straffeloven, også kalt hatpratparagrafen. Den ble helt i starten av 2021 utvidet til også å inkludere «kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk». Strafferammen er bøter og/eller fengsel i inntil tre år.

– Anmeldt av rådgiver i foreningen FRI

De aktuelle tweetene Ellingsen er anmeldt for, var svar rettet til Christine Marie Jentoft, født mann, definerer seg nå som kvinne, lesbisk kvinne. Jentoft er rådgiver i FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Feminist Christina Ellingsen avslørte nylig i et intervju med det engelskspråklige feministmagasinet Reduxx, etter å ha snakket med sin advokat, at hun har fått vite at det er FRI-rådgiver Christine Marie Jentoft selv som har anmeldt henne til politiet for ytringene hun kom med på Twitter.

Ellingsen bekrefter opplysningene i dette intervjuet med Norge IDAG, at det er Jentoft som har underskrevet og levert inn anmeldelsen mot henne.

 

Det var i det engelskspråklige feministmagasinet Reduxx Christina Ellingsen 25. mai fortalte at det er en rådgiver i FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, som har anmeldt henne med grunnlag i den såkalte hatpratparagrafen. Paragraf 185 i Straffeloven ble i fjor utvidet til også å gjelde såkalt kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk. Foto: Skjermdump fra reduxx.info

 

Møttes til debatt på NRK TV

Jentofts anmeldelse, for hatefulle eller diskriminerende ytringer, ble ifølge Ellingsen levert til politiet 14. januar i år.

Snaue to uker senere, 27. januar, møttes de to i direktesendte Debatten på NRK TV. Ellingsen hadde ingen anelse om at motdebattant Jentoft allerede da hadde anmeldt henne for det Ellingsen selv mener bare er en bekreftelse av biologiske fakta.

For Christina Ellingsen er dette en viktig del av kvinnekampen.

Til Norge IDAG gjentar hun de samme argumentene som WDI Norge brukte i sitt høringsinnspill til regjeringen, da forbudet mot konverteringsterapi var oppe til høring i fjor sommer:

– Det er avgjørende forskjell på biologisk kjønn – og kjønnsidentitet.

– Kvinners menneskerettigheter tar utgangspunkt I biologisk kjønn, og vi i WDI mener at om man setter likhetstegn mellom biologisk kjønn og kjønnsidentitet, vil dette i praksis slette kvinners rettigheter. Om man ikke kan skille mellom kjønn og kjønnsidentitet, kan man heller ikke skille mellom de to biologiske kjønnene. Da kan man heller ikke snakke om seksuelle legninger eller konverteringsterapi på måter som gir mening, sier Ellingsen og fortsetter på innpust:

– Kjønn er en biologisk mekanisme med reproduksjon, og er like fysisk umulig å endre som det er å endre art. Om vi erstatter biologisk kjønn med kjønnsidentitet i juridiske og administrative sammenhenger, oppstår det en rekke logiske, praktiske og juridiske konflikter.

«Du er mann. Du kan ikke være mor.»

I TV-debatten på NRK i januar gjentok Christina Ellingsen noe av det hun har skrevet og sagt tidligere, rettet mot Christine Marie Jentoft:

«Du er mann. Du kan ikke være mor. Det er diskriminering mot kvinner.»

– Menn kan ikke føde unger

En av de andre debattantene, Jenny Klinge, stortingspolitiker for Senterpartiet, var også veldig klar i sine uttalelser:

– Menn kan ikke føde unger. Menn er en viktig del av forplantningen, men det er kvinnfolk, de som er biologisk født som kvinne, som kan føde unger, sa Klinge før hun forklarte det på enda en måte:

«Det er kua som kalver, uansett hva oksen måtte føle seg som… Kjønn, biologi er det grunnleggende her. Også kan folk føle hva de vil, men vi kommer ikke bort fra at det er en kvinnekropp som føder ungen,» sa Klinge.

Transperson Christine Marie Jentoft:

«Det er er mange menn som blir gravide. På samme måte som jeg kan være mamma. Så det går helt fint, uavhengig av hva Klinge tenker om det.»

«Gutt, mann, far, kvinne, mamma»

Tilbake til FRI-rådgiver Christine Marie Jentoft. Programleder Fredrik Solvang fortalte i Debatten 27 januar at Jentoft ble født som gutt og levde de første 20 årene av livet som gutt og mann. Og i løpet av den tiden ble Jentoft selv far til et barn. «Så kom du ut og fikk kjønnsbekreftende behandling, som det heter. Og lever nå som kvinne og mamma?»

Jentoft svarte slik:

«Det er er mange menn som blir gravide. På samme måte som jeg kan være mamma. Så det går helt fint, uavhengig av hva Klinge tenker om det.»

«Ytringsfrihet og toleranse»

– Ja, det går an å mene det, men faktisk finnes det ikke mannlige mødre, parerte Jenny Klinge (Sp) og fortsatte:

– Vi har et tolerant samfunn og toleranse innebærer å gi rom for ulike uttrykk. Men vi kan ikke kreve at folk skal slutte å si at det finnes to kjønn, og at kvinner føder barn. Den dagen vi ikke kan si det, tar vi vekk ytringsfrihet og toleransen for faktiske forhold og biologiske fakta, sa Klinge i Debatten i januar.

Torsdag 2. juni, fire måneder senere, ble altså Christina Ellingsen innkalt politiavhør, fordi hun er mistenkt for å ha fremsatt diskriminerende eller hatefulle ytringer.

Ordskiftet rundt Debatten med i anmeldelsen

Dagen før, onsdag 1. juni, fikk Ellingsen vite at anmeldelsen har blitt utvidet til å inkludere ordskiftet rundt debattprogrammet Debatten på NRK i januar.

Denne tweeten, fra WDI Norge-kontoen i februar i år, er ifølge Ellingsen blant dem som nå er lagt til i anmeldelsen:

«Statusen “mor” er en status som defineres på barnets fødselsattest, ikke forelderens. Når menn krever å bli forstått som mor, er dette et krav som innebærer å bruke sine barns identitetspapirer for å bekrefte sin egen kjønnsidentitet.»

Når Christina Ellingsen nå ser tilbake på hva som skjedde i januar, at anmeldelsen mot henne ble innlevert nesten 14 dager før hun møtte Jentoft til debatt på TV, reagerer hun sterkt på at Jentoft ikke spilte med åpne kort.

Feminist Christina Ellingsen:

«Jentoft er en mann som utgir seg for å være mange ting. Jeg tror ikke han er det han utgir seg for å være når han sier at ingen benekter biologi, samtidig som han politianmelder en kvinne som minner om at menn faktisk ikke kan være mødre.»

«Dypt uærlig»

– Jentoft er jo dypt uærlig på Debatten. Han står på TV og sier at ingen benekter biologi, samtidig som han hevder at menn kan føde barn. Han påstår også at ingen burde kunne straffes for å kunne si at en mann er en mann. Ikke bare har han allerede på dette tidspunktet anmeldt meg til politiet for akkurat slike utsagn, men i nær fremtid kommer han også til å tilføye Debatten han står og sier disse tingene på, til anmeldelsen mot meg, sier Christina Ellingsen til Norge IDAG og fortsetter kraftsalven:

– Jentoft er en mann som utgir seg for å være mange ting. Jeg tror ikke han er det han utgir seg for å være når han sier at ingen benekter biologi, samtidig som han politianmelder en kvinne som minner om at menn faktisk ikke kan være mødre.

– Ellingsen, i en twittermelding i oktober i fjor spurte du: «Hvorfor lærer foreningen Fri unge mennesker at menn kan være lesbiske? Er ikke det konverteringsterapi?». Har du forståelse for at noen kan oppfatte det som en diskriminerende eller hatefull uttalelse?

– Hvis det er hatefullt, er den nye loven både kvinneforaktelig og homofobisk, svarer Christina Ellingsen uten betenkningstid.

Svarer ikke

Christine Jentoft har fått mulighet til samtidig imøtegåelse av Christina Ellingsens uttalelser i dette intervjuet. Jentoft har også fått flere skriftlige oppfølgingsspørsmål, men har har ikke besvart Norge IDAGs henvendelser.

– Fakta og vitenskao

– Jeg mener det aldri kan bli straffbart å ytre seg i tråd med fakta og vitenskap, sier Jenny Klinge til Norge IDAG torsdag ettermiddag.

– I toleransens navn skal vi nå tvinges til å si at menn kan føde barn og at kjønn ikke er medfødt. Men hvis dette utvikler seg og blir støttet av rettsapparatet i tillegg, får vi det stikk motsatte av et tolerant samfunn, mener hun.

Hun setter sin lit til at politiet gjør en god jobb her.

Stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp):

«Selvsagt skal ikke domstolene brukes til å fjerne faktaytringer om kjønn.»

– Nå kan jo folk bli anmeldt for veldig mye rart uten at det fører til domfellelse. Testen for ytringsfrihetens del står ved om politiet sender saken videre til rettsapparatet og om det blir en dom i så fall. Dersom det skjer en meningsløs domfellelse, må vi se på lovverket på nytt, mener Jenny Klinge.

«Må være en veldig høy terskel»

– Jeg er opptatt av å vise forståelse for folk som tviler på kroppen sin og på seg selv. Det er ingen kamp mot sårbare mennesker å kjempe for ytringsfrihet for opplagte ting. Og det er ingen motsetning mellom å være tolerant og varmhjertet og å slå fast at det fins bare to kjønn, sier Klinge.

– Men det er en motsetning mellom å være tolerant og presse andre til å fornekte vitenskapelige fakta. Jeg har ikke sett alle ytringene som Ellingsen er anmeldt for, men jeg mener på generelt grunnlag at det skal være en veldig høy terskel for å gripe inn mot uttalelser som ikke oppfordrer til vold eller som er trusler. Selvsagt skal ikke domstolene brukes til å fjerne faktaytringer om kjønn, faststlår Jenny Kline (Sp).

 

Jentoft kom på banen

Fredag kveld kommenterte Christine Jentoft denne saken på sin egen Facebook-side:

«Det ryktes at jeg har anmeldt noen for å bare si at transkvinner er menn.

Det var jeg ikke klar over. Høres jo litt snodig ut mtp at tidligere anmeldelser jeg har levert har vært for offentlig pedosverting, grove karikaturer og grove skildringer av meg som person, og ingen av de førte til noen etterforskning. Så en skulle jo tro at om jeg anmeldte noen, så ville det vært for noe litt mer langvarig/drøyt enn litt rolig transfobi på tirsdagen. Men så har jeg ikke for vane å prosedere pågående anmeldelser i mediene heller riktignok.

Men det står i samtlige norske og internasjonale konspi-/koko-/kristenmedier jeg har fått litt ufrivillig i monitor, at jeg har anmeldt noen for å si at transkvinner er menn, så da må det vel være sant da?»

… og i kommentarfeltet på sin egen post, legger Jentoft til:

«(Til dere som ikke tar tegninga her:

1. Legg merke til at jeg sier at jeg ikke anmelder folk for å si transkvinner er menn (lol).

2. At om jeg anmelder folk så er det for langt grovere ting enn det. Så ergo er det grovere.»

PS: Jentoft har fortsatt ikke svart på Norge IDAGs henvendelser

Norge idag

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Medisin

Skottland responderer på Cass-rapporten

Skottlands regjeringsparti Scottish National Party (SNP) suspenderer bruken av pubertetsblokkere i en stor helomvending, etter å ha lest en knusende britisk rapport av barnelegen Hilary