Canada: Biologisk mann får dekket operasjon som skal gi ham både vagina og penis

Foto: Bofu Shaw fra Unsplash
Foto: Bofu Shaw fra Unsplash

Mannlige kjønnsorganer har han allerede, men han føler seg ikke helt som mann, det er mye kvinne i ham også, så nu krever han at den offentlige helsetjeneste skal finansiere en operasjon som gir ham en ekstra innovertiss samtidig som han beholder en funksjonell penis. Det var Document.no som omtalte saken først.

Fikk først avslag

Document.no skriver at Ontarios Health Insurance Plan avslo forespørselen fra den 33 år gamle mannen som «identifiserer» seg som ikke-binær – hvilket betyr at han føler seg som litt av hvert – med den begrunnelse at inngrepet er eksperimentelt og ikke utføres i Canada.

33-åringen som omtales som KS, anket avgjørelsen til Ontarios Health Services Appeal and Review Board. Han argumenterrte med at å tvinge ham til å fjerne utovertissen ville forstyrre identitetsbalansen mellom mann og kvinne og faktisk ville være å betrakte som ulovlig konverteringsterapi.

Risiko for orgasmedysfunksjon

Vesenet var også bekymret for komplikasjoner og inkontinens som følge av den urologiske omlegningen av tissetøyet, samt risiko for orgasmedysfunksjon.

Ankenevnden opphevet avgjørelsen. Vaginoplastikk er blant de kjønnsoperasjonene som dekkes av det canadiske offentlige og det må ikke med nødvendighet inkludere å fjerne utovertissen. Inngrepet som er beregnet å koste opptil 70.000 USD, kan dermed dekkes av almindelige canadieres skattepenger.

Avsporing

Ifølge National Post finnes det kritikere som hevder at avgjørelsen «illustrerer hvor avsporet såkalt kjønnsbekreftende behandling er».

– Det offentlige helsevesen er skakkjørt og må fokusere på prosedyrer som er medisinsk nødvendige.

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter