Biskop Halvor Nordhaug tar avstand fra Skeiv Sexhåndbok

Foto: ASTERISK KWON fra Unsplash
Foto: ASTERISK KWON fra Unsplash

I desember reiste Therese Egebakken kritiske spørsmål til hvorfor studieheftet «Skeiv Sexhåndbok», utarbeidet av Skeiv Ungdom, var inkludert i Ressursbanken som ligger på Den norske kirkes nettsider. Nå har biskop Halvor Nordhaug lest heftet og gjort opp en mening saken. På Verdidebatt tar han et oppgjør med håndbokas syn på seksualitet, at den fremstiller dette som noe det er naturlig å gjøre uforpliktende med venner, ikke som en handling mellom to mennesker som ønsker å dele livet sammen og ta ansvaret for hverandre også utenfor den seksuelle relasjonen:

Den slags kjærlighet er imidlertid ikke et tema i heftet. Det i seg selv er et overraskende negativt funn på kirkens nettsider. Det finnes imidlertid en kort kommentar på s.26: «Man kan ha sex med folk man har kjent lenge og snakket mye med, eller med folk man egentlig ikke kjenner så godt. Her kommer vi tilbake til at det er viktig at du kjenner din egen kropp, slik at det blir enklere å kommunisere hva du liker og ikke liker.»

Nordhaug reagerer også på det normative budskapet i heftet, at det er naturlig å ha sex uten at kjærlighet er involvert.

Her skilles sex fra kjærlighet: «Man kan ha sex med folk man …. egentlig ikke kjenner så godt». Ut fra sammenhengen mener jeg det er tydelig at denne setningen ikke bare beskriver hvordan sex faktisk praktiseres. Den har også normativ og aksepterende karakter. Slik tilfeldig sex er helt greit. Her er ingen skranker overfor «one night stands». Det avgjørende er partenes gjensidige samtykke og kommunikasjon av hva man liker og ikke liker.

Samtykke og åpen kommunikasjon er selvsagt viktig, men her mangler noe avgjørende. Den etiske tenkningen rundt sex og kjærlighet i dette heftet kommer etter min vurdering til kort, og er et godt stykke unna hva vi i Den norske kirke bør stå for og formidle.

Det er selvfølgelig godt at biskop Halvor Nordhaug forstår hvilken seksualetikk Skeiv Sexhåndbok representerer, men dette er gammelt nytt. Heftet representerer ikke bare organisasjonen FRIs syn på seksualitet, men også den etikken som er utgangspunktet for både læreplaner og offentlige handlingsplaner. Og det bør være på sin plass å minne biskop Nordhaug om at leder i Kirkerådet Kristin Gunleiksrud Raaum allerede på Kirkemøtet i 2017 presenterte organisasjonen FRI som en samarbeidspartner for kirken i dens utvikling av Rosa kompetanse. Og heftet Skeiv Sexhåndbok representerer nettopp en slik kompetanse.

 

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter