Svensk politiker får bot etter å ha kalt ikke-binær kvinne mental syk

Foto: Jr Korpa fra Unsplash
Foto: Jr Korpa fra Unsplash

Hva innebærer  lovene som skal beskytte ulike seksuelle minoriteter fra å bli krenket? En dom som nylig ble avsagt i Sverige viser hvor lite som skal til for å bli domfelt der. Det handler om Alex, en kvinne som definerer seg som ikke-binær og som nylig ble intervjuet i Polisen, nyhetsmagasinet til det svenske politiet. I en artikkel med tittelen «Jag er varken kille eller tjej” fortalte hun om sin identitet som ikke-binær og arbeidet i politiet. Intervjuet fikk SD-politiker Tommy Hansson til å utbryte følgende på Twitter:

“Mentalsjukdom är tydligen inte längre något hinder för att bli polis”.

Nå er han dømt til en saftig bot for «hets mot folkegruppe».

Innlegget som senere ble fjernet, ble anmeldt til politiet av en netthetsgransker. En politiadvokat valgte å tiltale den 69 år gamle politikeren på grunn av forakt for en gruppe personer med henblikk på flytende kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk.

Tommy Hansson har innrømmet at han publiserte det aktuelle innlegget på Twitter, men nektet ansvar for forbrytelsen. Han har uttalt at innlegget er en del av en diskusjon som bør tillates innenfor rammen av ytringsfriheten.

Han henviste til en pressemelding publisert av det svenske helsevesenet 12. februar 2020. I denne heter det at “[det] antall personer som er diagnostisert med kjønnsdysfori, også har en høy forekomst av flere andre psykiatriske diagnoser”.

Under rettssaken forklarte imidlertid SD-politikeren at han imidlertid skjønte at det var “upassende å uttrykke seg som han gjorde” og at han derfor slettet innlegget.

Södertälje tingrett uttaler nå at uttalelsene ikke er “dekket” av ytringsfriheten.

“Uttalelsen var […] i ordlyden tydelig nedsettende for ikke-binære personer. En slik debatt kan føres uten bruk av uttalelser av denne typen. “Binære personers evne til å jobbe i politiet”, heter det i dommen.

I tillegg til venstresidens vanlige aggresjon fikk Tommy Hanssons innlegg også SDs juridiske talsmann Adam Marttinen til å frese:

Du står inte i ställning att uttala dig över våra polisers mentala hälsotillstånd. Än mindre när det sker utifrån din personligt begränsade grundkunskap och empati i mitt och mina partikamraters namn.

 

Boten kom i følge Fria Tider på 16 000 kr.

 

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Abortion Stock photos by Vecteezy

Ny abortlov uten ordet kvinne

I dagens abortlov dukkar ordet «kvinne» opp 34 gonger. I forslaget til ny abortlov er ordet erstatta med «gravide». Det kjem fram i regjeringas forslag til