Storbritannia: Idretts­forbundet vil ha egen klasse for «transatleter»

Vektløfting
Foto: John Arano fra Unsplash

Det økende antallet trans­seksuelle idretts­utøvere, såkalt «trans­atleter», skaper bekymring i det britiske idretts­forbundets like­stillings­gruppe. Nå vil de opprette en ny kjønns­klasse i enkelte idretter for å utjevne forskjeller i styrke, utholdenhet og fysikk – kjønn spiller en rolle i sport. Det er Document.no som melder dette.

Forskjeller i styrke, utholdenhet og fysikk gir urettferdige fordeler i visse idretter, og det krever en ny tilnærming, heter det i en rapport fra likestillingsgruppen i Storbritannias offisielle idrettsforbund, melder Sky News.

– I mange idretter kan inkludering av transpersoner, rettferdighet og sikkerhet ikke eksistere samtidig i en enkelt konkurransemodell, skriver rådet i en rapport.

– Denne omfattende gjennomgangen bekrefter det vi alle allerede visste, at kjønn spiller en rolle i sport. Derfor har vi alltid hatt en egen kvinneklasse, og vi trenger det fortsatt, sier dr. Nicola Williams, leder for Fair Play For Women, i en uttalelse. Hun ønsker forslaget velkommen.

Document.no skriver at Fair Play For Women lenge har kjempet for et rettferdig system hvor transatleter får mulighet til å konkurrere, men som samtidig sikrer jenters og kvinners rettigheter. Williams mener det nåværende systemet er foreldet og at det trengs noe nytt.

«Denne veiledningen setter en stopper for ideen om at det er mulig å tillate mennesker som ble født som mann i idrettens kvinneklasse, uten at kvinner og jenter betaler prisen.»

Åpen klasse

Det britiske idrettsforbundet foreslår en «åpen klasse» i tillegg til dame- og herreklassen. Med en åpen klasse vil det gis flere alternativer for konkurrentene, slik at de får konkurrert på så like vilkår som mulig.

Den nye klassifikasjonen vil imidlertid ikke gjelde på elitenivå.

Rådet ønsker at de forskjellige idrettsorganisasjonene nå skal utvikle nye regler for idretten de representerer.

Problematisk 

Forslaget møter kritikk fra blant annet transseksuelle.

– Forslaget signaliserer til unge transseksuelle at deres deltakelse er problematisk, sier Natalie Washington, en transseksuell fotballspiller fra Hampshire.

Joanna Harper, tidligere rådgiver for Den internasjonale olympiske komité (IOC) om inkludering av transseksuelle, anser det som tvilsomt at transseksuelle virkelig har noen fordeler sammenlignet med andre deltakere. Hun mener også at transseksuelle ikke øker risikoen for skade på andre.

Harper påpeker at transseksuelle har konkurrert som kvinner i over 40 år, og sier de fremdeles ikke er i nærheten av å overta kvinneklassen, men stiller seg likevel positiv til forslaget om en ny klasse.

Dele
Share on email
E-post
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter