Sterke reaksjoner på Floridas forbud mot undervisning av radikal kjønnsteori overfor små barn

Foto: Artem Kniaz fra Unsplash
Foto: Artem Kniaz fra Unsplash

«Don´t say gay» (ikke si homo). Det er tilnavnet kritikerne har gitt loven som i forrige uke ble signert av guvernør Ron DeSantis i Florida.

– Jeg bryr meg ikke om hva Hollywood sier. Jeg bryr meg ikke om hva store selskaper sier. Her står jeg. Jeg viker ikke unna, sa republikaneren da han signerte loven mandag i forrige uke.

Loven er blitt en het potet for ansatte og ledelse i Disney-konsernet. Den tar opp i seg spenninger i det amerikanske samfunnet som preger både den store staben og markedet Disney henvender seg til.

Men Disney er også en stor kulturell eksportør til land i Midtøsten og Øst-Asia der progressive holdninger til kjønn og seksualitet er langt mer kontroversielle.

Foreldre kan saksøke

Loven heter «Parental Rights in Education» (foreldrerettigheter innenfor opplæring). Følgende formulering har utløst mye debatt: «Undervisning i klasserom fra skolepersonale eller tredjepart om seksuell orientering og kjønnsidentitet skal ikke forekomme i barnehage og til og med tredje klasse, eller på en måte som ikke alderstilpasset eller tilpasset utviklingen til elever i samsvar med delstatens standarder».

Foreldre har også anledning til å saksøke skoler eller skoledistrikter hvis de mener loven er blitt brutt.

Frykter diskriminering

Tilhengerne av loven mener det er snakk om å sikre at foreldre får ha hovedansvaret for hva barn lærer om kjønn og seksualitet.

Kritikerne innvender at formuleringen er så vag at lærere kan bli redde for å si noe feil at de velger å tie, samt at lærere og barn fra «regnbuefamilier» skal oppleve seg diskriminert.

En meningsmåling viser at over 60 prosent av de spurte i Flordia, støtter formuleringene i loven, ifølge Washington Times.

– Burde aldri vært innført

Rundt 80.000 mennesker jobber for Disney i Orlando-området, særlig tilknyttet den gigantiske temaparken Disney World.

Disney-ansatte som selv tilhører eller er allierte med seksuelle minoriteter, har reagert. De mener ledelsen lenge unnlot å markere motstand mot loven offentlig. Umiddelbart etter at loven var innført, kom imidlertid konsernsjef Bob Chapek med en klar protest.

Chapek ba om unnskyldning. Han har også satt ned en gruppe som skal utvikle en handlingsplan for å gjøre Disney til en mer positiv kraft for LHBT-miljøet, skriver New York Times.

I lekkede videoer forteller blant annet en produsent i Disney at hun har en «ikke i det hele tatt hemmelig homoagenda» og regelmessig «tilfører skeivhet» i programmer.

Advarsler fra evangelist

Flere konservative medier i USA har i kjølvannet av Disneys engasjement rapportert om at har fått mer innpass i konsernets virksomhet og formidling. Utviklingen har også skapt reaksjoner blant verdikonservative foreldre, ifølge Fox News.

Evangelist Franklin Graham har reagert. Han forteller på Facebook at faren, verdensevangelisten Billy Graham, en gang tok ham med for å besøke Walt Disney.

«Hvilket privilegium det var å trykke denne mannens hånd. Da jeg vokst opp, fikk vi ikke lov til å se mye på tv, men vi kunne se Disney», skriver Graham på sin Facebook-side.

Han forklarer dette med at foreldre hadde tillit til at selskapet var forpliktet til å lage sunn underholdning.

«Det har sannelig forandret seg. I dag indoktrinerer Disney barna med LHBTQ-agendaen, og de prøver ikke en gang å skjule det. Jeg håper virkelig foreldre våkner opp til hva Disney prøver å gjøre og beskytter barna og barnebarna sine mot løgnene dette en gang storartede selskapet nå er så villig til å fremme».

Guvernør vurderer innstramming

Guverør DeSantis stilte på en pressekonferanse torsdag spørsmål ved om en 45 år gammel bestemmelse som gir Disney World stor grad av selvstyre på sitt område i Florida, bør bli stående.

Forfatter og redaktør i The American Conservative, Rod Dreher, anklager Disney for å ødelegge barn og familier. Han mener en boikott er nytteløs, men at man i stedet bør kjempe for å frata selskapet utvidet copyright som årlig sikrer selskapet store inntekter.

 

Dagen

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter