Skottland: Domstol presiserer at transkvinner regnes som kvinner når kjønnsbalanse skal sikres

Foto: Adam Wilson fra Unsplash
Foto: Adam Wilson fra Unsplash

En skotsk kampanjegruppe har tapt anken på en rettslig dom knyttet til kjønnsbalanse i offentlige styrer. Dette melder BBC.

Court of Session i Edinburgh har slått fast at transpersoner med et sertifikat for kjønnsgodkjenning teller med når man skal sikre at kvinner tar halvparten av stillingene.

Gruppen For Women Scotland hevdet at dette var feil fordi det undergravde definisjonene angitt i likestillingsloven fra 2010.

Tre dommere har derimot konkludert med at dette er lovlig.

For Women Scotland sier at de nå vurderer sitt neste trekk.

Lovverket for å sikre kjønnsbalanse i offentlige styrer sa opprinnelig at kvoten skulle omfatte personer som levde som kvinne og som enten hadde gjennomgått, eller hadde tenkt å gå gjennom, kjønnsgodkjenningsprosessen.

I desember i fjor avgjorde dommer Lady Haldane at det var lovlig for den skotske regjeringen å fortsette med planer om å endre 2018-loven om kjønnsrepresentasjon i offentlige styrer. Hun konkluderte med at definisjonen av kjønn ikke var «begrenset til biologisk eller fødselskjønn».

Dette fikk For Women Scotland til å gå til Court of Session for å hevde at forslaget var ulovlig.

Gruppen vant tidligere en annen juridisk kamp mot den skotske regjeringens plan om å redefinere «kvinne» i lovgivningen.

Dommerne ved Court of Session sa at Holyroods opprinnelige lovgivning brøt med likestillingsloven.

Regjeringens forslag til rettsmiddel ble publisert som lovpålagt veiledning i april 2022.

Løsningen var at hvis en transperson har fått et fullstendig kjønnsgodkjenningssertifikat som sier at det nye kjønnet er kvinne, så defineres kjønnet som ei kvinne.

For Women Scotlands advokat Aidan O’Neill KC sa at dette fortsatt var ulovlig og brøt med vilkårene i likestillingsloven. Han hevder at loven stipulerer at ei «kvinne» er en person som er født kvinne, mens en mann er en person som er født som mann.

Men Lady Haldane avviste dette argumentet fra O’Neill, og konkluderte med at personer med et kjønnsgodkjenningsbevis kunne klassifiseres som en del av kjønnet de selv har valgt.

Forrige måned utfordret advokater for feministiske grupper kjennelsen i Inner House of the Court of Session.

O’Neill fortalte ankedommerne Lady Dorrian, Lord Malcolm og Lord Pentland at deres kollega hadde gjort feil i dommen hennes.

Han hevdet at Lady Haldanes funn «sammenblandet» to separate beskyttede egenskaper under likestillingsloven – biologisk kjønn og kjønnsgodkjenning.

Men i en skriftlig dom publisert av retten denne uka, avviste Lady Dorrian og hennes kolleger O’Neills påstander.

Lady Dorrian skriver: «Etter vårt syn er det klart at intensjonen var at ved mottak av et kjønnsgodkjenningssertifikat, skulle en persons kjønn være det ervervede kjønnet, mann eller kvinne».

I en uttalelse sier For Women Scotland: «Naturligvis er vi enormt skuffet over dagens dom, som har slått fast at kvinners beskyttelse i henhold til loven – i noen tilfeller – kan inkludere menn som har oppnådd et kjønnsgodkjenningssertifikat. Vi analyserer åpenbart fortsatt avgjørelsen, og vil snakke med vårt juridiske team etter hvert for å vurdere muligheten for en ytterligere utfordring».

Document.no

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter