Sjøforsvaret feiret Pride

Nyheter
Foto: Branden Harvey fra Unsplash

 Å være synlig i en parade er en ypperlig måte for Sjøforsvaret å vise seg frem. Vi er en stor arbeidsplass. At det skjer i en båtparade, gjør det hele ekstra spesielt, sier kommandør Tone Størksen til Forsvarets Forum etter at det ble kjent at Sjøforsvaret stiller skal delta i Pridefestivalen i Bergen og deres fartøyer skal heise regnbueflagget.

Lørdag 12. juni stilte Sjøforsvaret med et gammelt krigsskip, KNM Hitra. KV Tor skal være med. Og støttefartøyet KNM Olav Tryggvasson. I tillegg kom skolefartøyene Kvarven og Nordnes og to sjøbjørner. Sjefen for Sjøforsvaret Rune Andersen deltok. Og Tone Størksen, som er sjef for Sjøforsvarets baser på Haakonsvern og Ramsund var der sammen med sin kvinnelige kjæreste.

I Pride-festivalen i Bergen har Forsvaret ikke vært en synlig aktør tidligere. Dette var første gang vi deltok aktivt. Jeg har vært med som privatperson, men ikke i regi av Forsvaret, sier Størksen.

Hun sier til Forsvarets Forum at det var første gang Pride-flagget heises i et norsk militært fartøy. og sier:

 Det er en veldig fin markering av den toleransen som Forsvaret skal ha. Og det er et tydelig signal at også sjefen for Sjøforsvaret deltar.

Hun forteller at de inviterte vernepliktige til å være med i båtparaden. 25 meldte seg, bare én var mann, og mener det er et problem:

At nesten ingen menn blir med, gjør at jeg stiller spørsmål ved hvor langt vi har kommet. Jeg mener at vi gjøre mer for å skape mer trygghet rundt legning hos mannlige rekrutter.

På spørsmål om hva man kan gjøre med det, svarer hun:

– Ved å delta på Pride-parader og snakke om det. Vi kan bruke soldataksjoner, det har vi blant annet gjort tidligere. Jeg tror vi må justere den forventningen som ligger der, om at Forsvaret skal være så tøft og macho. Selv møter jeg få fordommer i min hverdag, men jeg opplever at det er vanskeligere for de som er unge. Ta for eksempel språkbruk. I mange miljøer er «homo» et vanlig skjellsord.

Tone Størksen kaller Forsvarets deltakelse et tydelig signal om at de støtter alle.

Alle skal få elske den de vil. For meg personlig betyr det at jeg får full aksept fra arbeidsgiver for den jeg er. Det gjør meg stolt. Og legning er ikke en karrierestopp. Det er jeg et eksempel på.

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Foto: Rubaitul Azad fra Unsplash

El Salvador forbyr kjønnsideologi i skoleverket

President Nayib Bukele forbyr alt utdanningsmateriell som inneholder såkalt kjønnsideologi fra offentlige skoler og universiteter i El Salvador. Det skriver Document.no. FDocument.no skriver at forbudet