Sexolog Pirelli Benestad andaktsholder i NRK

Nyheter
Foto: Branden Harvey fra Unsplash

Den kjente sexologen Esben Esther Pirelli Benestad debuterer som andaktsholder  i NRKs Morgenandakten. I følge Vårt Land får hen be «vår Gud» i stedet for «vår Far».  Esben Esther Pirelli Benestad ønsker å bringe alle kjønn nærmere Gud, og mennesker nærmere hverandre.

Pirelli Benestad er kanskje spesielt kjent for å være åpen om sin identitet som transperson, og til Vårt Land sier han:

 Jeg har forstått at NRK har som mål at andakten skal favne bredt, og snakke et språk som kan være åndelig og andaktsfullt, men som man kanskje ikke hører i «strikte» kirkelige sammenhenger. Dette blir første gang jeg holder en ordentlig andakt. Men det er ikke første gang jeg snakker andaktsfullt, sier han og ler.

I følge Vårt Land er Esben Esther Benestad Pirellis agenda i verden å bringe folk nærmere hverandre. Da han vokste opp i Grimstad, opplevde han en avstand mellom kristne og disse andre som «ble tillagt all verdens umoral». Folk gikk i hver sin verden, med fullstendig feil oppfatning om hva de andre drev med, og han sier:

 Vi har så lett for å feiltro hverandre. Jeg alltid har hatt et ønske om å kunne være en stemme fra mitt perspektiv, og komme andre – med et annet utgangspunkt – i møte.  Det biologiske og sosiale kan gi oss tilhørighet i tiden vi lever i. Men det åndelige kan gi oss tilhørighet i evigheten. At noen opplever at de ikke blir gitt adkomst til evigheten, er brutalt.

Vårt Land skriver at flere teologer har kontaktet Pirelli Benestad med spørsmål om hen kan «reklamere for det pronomenet». Også Pirelli Benestad opplever spørsmålet om Guds kjønn som utfordrende, og sier:

 Idet man gjør Gud om til «han», skaper det større avstand mellom kvinner og Gud, enn mellom menn og Gud. I andaktene får jeg si «vår Gud som er i himmelen» og «Gud velsigne deg». Da er det helt fint.

Pirelli Benestad har et interessant gudsbilde, og beskriver det på denne måten:

Det finnes mange sannheter, og å favne alle disse sannhetene tror jeg ikke er mulig for oss. Det kan være at mine sannheter ser annerledes ut enn dine. Men det betyr ikke at de du ser er feil.

Jeg ber nok ofte til Gud når jeg vet at jeg skal inn i noe vanskelig, og trenger støtte. Noen ganger kaller jeg det «universets gode krefter», dit jeg henvender meg.

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter