Norske fertilitetsklinikker venter pågang av enslige kvinner

Foto: Freestocks fra Unsplash
Foto: Freestocks fra Unsplash

På Norges eldste fertilitetsklinikk i Oslo er de klare til å starte med assistert befruktning til enslige kvinner, det skriver TV2.

Gynekolog og fertilitetsspesialist Kjersti Brenden hos den private Livio IVF-klinikken, sier til TV2 at de har fått mange telefoner og opplever stor pågang så det blir nok å gjøre når de nå kan starte opp, sier  etter at det 1. juli ble lovlig å tilby assistert befruktning også til enslige.

Tidligere har kvinnene dratt utenlands, men nå kan de som bor alene betale mellom 20.000 og 50.000 kroner avhengig av hvilken behandling de trenger, for å bli gravide i Norge.
Brenden understreker overfor TV2 at det de gjorde ikke var ulovlig, men sier at de nok  følte at “dette er gjemt litt under teppe allikevel. Så nå håper jeg de får en større trygghet med dette og kan stå mer oppreist i valget sitt og kanskje også kan man snakke mer åpent om hva man har gjort”.

For å få tilbudet må kvinnen både ha en barneomsorgsattest fra politiet og bli vurdert om de er egnet medisinsk, psykisk og sosialt til å bli mor alene. Statssekretær Inger Klippen i Helse- og omsorgsdepartementet (H) sier til TV2 at man må være trygg på at dette skal man klare:

 Når det er en som skal bli forelder, og ikke to, må man være trygg på at dette kan man klare å stå i. Det må også være trygt for barnet, så dette kan man regne som en utvidet svangerskapsomsorg for å sikre at det går bra med mor og barn.

I Danmark fødes 1100 barn årlig av det de der kaller solomødre som har fått assistert befruktning. Her hjemme tror fertilitetsspesialisten også på en kraftig økning i antall barn født av norske solomødre. og sier til TV2:

Jeg tror nok det er snakk om flere hundre kvinner, sier Brenden, som synes uttrykket er koselig og mer treffende.

Det å bli kalt singel og enslig kan være mer sårbart og ikke så positivt ladet. Vi får se om vi slår oss til ro med å kalle det solomødre også her i Norge, men det er utvilsomt at dette dreier seg om en stor gruppe som vil bli mer vanlig og synlig i samfunnet vårt.

TV2

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter