Et tredje kjønn kan først bli aktuelt i 2032

Foto: Possessed Photography fra Unsplash
Foto: Possessed Photography fra Unsplash

Knappe måneden etter at Støre-regjeringen var på plass i 2021, bestilte den overraskende en utredning om et tredje juridisk kjønn. Nå er budskapet: Det kommer tidligst om åtte år, det skriver avisen Vårt Land.

Vårt Land skriver videre:

Utredningsarbeidet ble omfattende – og temaet er omstridt innad i regjeringen. Det sto heller ikke noe som helst om et tredje kjønn i regjeringens program, Hurdalsplattformen.

Nå sender kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) utsiktene til et tredje juridisk kjønn langt ut i fremtiden.

Departementets syn bekreftes i en pressemelding lagt ut under Pride, der nyheten var at det vil komme en ny «nasjonal veileder for kjønnsmangfold». Begrunnelsen for å vente er av teknisk art: et tredje juridisk kjønn krever at folkeregisteret endres i 2032.

– Det vil derfor ikke være mulig å innføre en tredje juridisk kjønnskategori før nytt system for registrering av juridisk kjønn er på plass, heter det i Jafferys pressemelding.

Og den endringen er altså åtte år unna – like lang tid som to stortingsperioder.

I pressemeldingen forklarer Kultur- og likestillingsministeren hvorfor:

  • Etter 2032 vil funksjonen for kjønn «skrus av» i personnummeret.
  • Dette gjelder alle innbyggere, og henger sammen med at det går tomt for personnumre.
  • Hvis det opprettes en tredje juridisk kjønnskategori, må datasystemene også kunne «lese» opplysningen om den tredje kategorien.
  • Derfor vil det ikke være mulig å innføre en tredje juridisk kjønnskategori før nytt system for registrering er på plass.

Også i utredningen fra Bufdir var utfordringen med folkeregisteret belyst. Men nå er det altså departementets eget budskap.

På spørsmål fra Vårt Land om det kan være aktuelt med tilpasninger fram til da, svarer kultur- og likestillingsministeren:

– Siden en mulig gjennomføring av tredje kjønn ligger flere år frem i tid, har vi satt i gang arbeidet med den nasjonale veilederen for å bedre situasjonen til ikke-binære nå..

I Bufdirs store utredning var full innføring av et tredje kjønn ansett som det mest virkningsfulle. Men Jaffery trekker også frem andre muligheter. Som å kunne reservere seg mot å oppgi kjønn i offentlige identifikasjonspapirer:

– Det vil ikke innebære å innføre en tredje juridisk kjønnskategori, men gir en form for anerkjennelse av at ikke alle hører hjemme i kategoriene «mann» eller «kvinne». Men for alle født før 2032, vil våre personnummer fortsatt kunne vise hvilket juridisk kjønn vi er registrert med.

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter