Likekjønnet ekteskap skaper fortsatt hodebry for Det anglikanske kirkefellesskap

Basilique Notre Dame de Montréal, Montréal, Canada
Foto: Annie Spratt fra Unsplash

Erkebiskop i Canterbury Justin Welby bekreftet tidligere i august gyldigheten til en erklæring fra Det anglikanske kirkefellesskap i 1998. Fellesskapet har omtrent 85 millioner medlemmer over 165 land, ifølge egne nettsider. Det skriver Vårt Land.

Erklæringen sier at homofilt samleie er en synd. Welby skrev i et brev til biskopene at erklæringen, kjent som Lambeth 1.10, ikke stod under tvil. Dette var i forkant av Lambeth-konferansen kirkesamfunnet holder hvert tiende år. Den fant sted fra slutten av juli til 8. august.

– I mange land vil det gjøre kirken til et offer for hån, forakt og til og med angrep. For mange kirker, vil det å endre en tradisjonell lære utfordre deres egen eksistens, sa Welby til 650 biskoper under konferansen, ifølge The Guardian.

Det var Dagen som først omtalte saken i norske medier.

«Justin, hva driver du med?»

Brevet og uttalelsene under konferansen har skapt sterke reaksjoner i Storbritannia. På Twitter skrev QI-programleder Sandi Toksvig et åpent brev til erkebiskopen.

«Jeg skulle ønske vi var [venner]. Hvis vi var det, ville jeg ringt deg og sagt ‘Justin, Justin, hva driver du med?’» skriver Toksvig i brevet.

I Twitter-meldingen påpeker Toksvig statistikker som viser at skeive er mer utsatt for selvskading og selvmord.

«For mange er dette fordi de ikke føler seg elsket, og kjærlighet, Justin, er ment å være kjernen av det dere driver med».

Toksvig er selv lesbisk og har vært aktiv i kampen for skeives rettigheter. Hun skriver i brevet at hun har fått flere dødstrusler, og hevder alle har kommet fra evangeliske kristne.

På slutten av Twitter-brevet foreslår Sandi Toksvig at hun og erkebiskopen avtaler en kaffe.

I et eget åpent brev på Twitter svarer Welby og takker for Toksvigs brev. Han sier også ja til kaffe og en prat.

«Det anglikanske kirkefellesskap er en komplisert, global gruppe av kirker. (…) Det er dype forskjeller på mange arenaer. Denne uken har vi vært ærlige på forskjellene og samtidig akseptert hverandre», skriver Welby.

Under den ti dagers lange konferansen har forskjellene i kirkefellesskapet kommet tydelig frem.

Justin Welby selv uttalte at mer liberale kirker, som grupperingen «Episcopal Church» med base i USA, burde få mulighet til å ha et mer liberalt syn på skeive.

– De er ikke likegyldige til skriftene. De motsetter seg ikke Kristus. Men de har kommet frem til et annet syn på seksualitet etter lange bønner, dype studier og refleksjoner rundt forståelsen av menneskets natur, sa Welby ifølge Episcopal News.

Uttalelsen er det nærmeste disse gruppene har kommet anerkjennelse fra Den anglikanske kirke knyttet til sitt syn på seksualitet.

Vi stiller et tydelig krav om å vende tilbake til bibelsk trofasthet

—  Justin Badi, erkebiskop i Sør-Sudan

Ikke forenlig

En konservativ gruppe kirker som kaller seg «Det globale syd», motsatte seg påstanden. Erkebiskopen i Sør-Sudan Justin Badi uttalte følgende i en pressekonferanse, ifølge The Guardian:

– Vi [Det globale syd] representerer det globale ansiktet til det anglikanske. Vi stiller et tydelig krav om å vende tilbake til bibelsk trofasthet.

Badi sa videre at kirkesamfunnet ikke kunne stå mellom to forskjellige synspunkter på seksualitet.

Det anglikanske kirkefellesskapet står dermed igjen med store kontraster. Enkelte kirkegrupper ønsker å praktisere et liberalt syn på skeive, mens andre grupperinger mener dette er uforenelig med Det anglikanske kirkefellesskapet.

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Foto: wirestock fra Freepik

Maria Arredondo sang på regnbuemesse

I sommer var artisten Maria Arredondo Sødal i en opprivende samlivsdebatt i Frikirken. På søndag sang hun på en regnbuemesse i Kristiansand domkirke. I juni