Lensmannen blir kjønnsnøytral etter 900 år

Foto: Lensmannskontor, privat
Foto: Lensmannskontor, privat
Senterpartiets Jenny Klinge kaller navnebyttet historieløst. Det skriver Dagen.

I 2019 bestemte Stortinget at kjønnsnøytrale yrkestitler skal innføres i alle statlige virksomheter. Dette har blant annet ført til at titler som «sysselmannen» har blitt til «sysselmesteren».

Nå står den 900 år gamle lensmannstittelen for tur. Forslaget fra Politidirektoratet å erstatte tittelen med «politiavdelingsleder».

– Ut ifra de alternativene som ble vurdert da stillingstittelen lensmann skulle utgå, er vi fornøyde med det siste forslaget fra Politidirektoratet, som nå er sendt over til Justis- og beredskapsdepartementet, sier Marit Ellingsen, lensmann og forbundsleder i Norges Politilederlag (NPL) i en pressemelding.

Kritisk til navnebytte

Selv om endringen av lensmannstittelen er blitt godt mottatt av mange, er enkelte kritiske. Stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) er en av kritikerne. Klinge sier til Nettavisen:

Hva i alle dager er det vi driver med? Hva med begrepet nordmenn? Og landsmenn? Det er en misforstått toleranse der det sies at det skal være kjønnsnøytralt, også ender det opp med å være nasjonsnøytralt. Språket vårt blir historieløst.

 

Dele
Share on email
E-post
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Foto: Lianhao Qu fra Unsplash

PST feirer Pride

PST har ansvar for å ivareta rikets sikkerhet og bekjempe terrorisme, sabotasje, spredning av masseødeleggelsesvåpen og industrispionasje, samt drive kontraetterretning. I anledning Pride-festivalen har PST

Foto: Adam Wilson fra Unsplash

Hva skjer i Skottland?

Mens transbevegelsen har  vunnet store seire over hele Vesten de siste årene, er det i Skottland  kjønnsrevolusjonen har kommet lengst. Det skriver Jonathon Vaan Maren

Harry Potter

Bokfestival avlyser Harry Potter-quiz

En årlig bokfestival som finner sted denne uken på New Zealand, har kunngjort at arrangementet har valgt å avlyse en planlagt Harry Potter-quiz. Arrangørene valgte