Kirkerådsmedlem Therese Egebakken savner teologisk avklaring om vigsling av ikke-binær prest

Foto: Philip Arambula fra Unsplash
Foto: Philip Arambula fra Unsplash

Kirkerådsmedlem Therese Egebakken er bekymret for hvordan Alex Ramstad Døsvik, som blir den første ikke-binære presten som vigsles i Norge, kommer til å forkynne om kjønn. – Jeg er mer opptatt av Gud, Jesus og Den hellige ånd, svarer Alex Ramstad Døsvik (29), som bruker pronomenet hen om seg selv, til avisen Vårt Land.

Vigslinga av Alex Ramstad Døsvik finner sted senere denne måneden i Nidarosdomen. Døsvik har sittet flere år i Kirkerådet som representant for Nidaros bispedømme, samtidig som Døsvik har studert teologi ved Universitetet i Oslo.

Therese Egebakken, som også er leder for Frimodig kirke Ung, reagerer på det som skjer.

I et innlegg på Facebook skriver hun at hun synes dette er «ganske alvorlig at skjer i kirken».

«Det bør i det minste komme en teologisk avklaring/forklaring fra den åndelige ledelsen (biskopene) i folkekirken rundt hva dette faktisk teologisk betyr, hvis de mener det er riktig at en person uten kjønn blir prest i kirken».

Overfor Vårt Land utdyper Egebakken hva hun ville få fram med innlegget. Hun hadde ikke anledning til å intervjues, og svarer på spørsmålene på epost.

På spørsmål fra Vårt Land om hvorfor reagerer hun på den kommende vigslinga, svarer hun:

– Først spør jeg meg selv heller: Hvorfor reagerer ikke flere i ledelsen eller biskoper i det hele tatt skeptisk eller kritisk på dette? Dette er svært alvorlig. Jeg reagerer fordi dette handler om hva kirken faktisk mener er teologisk riktig. Hva sier vi som kirke nå ved å gi stillingen til et menneske «uten kjønn»? At Gud skaper mennesket uten kjønn? Er dette korrekt bibelsk lære? Stiller virkelig biskopene seg bak dette? Hvorfor er det så taust nå? Vi vet godt hvor tydelig Bibelen er på at Gud skaper mennesker til å være enten mann eller kvinne.

Hun legger til at hun i tillegg er bekymret for hva Døsvik kommer til å formidle som sannhet i kirka.

– At Gud skaper mennesket uten et kjønn? At mennesket kan endre sitt kjønn? Dette er svært alvorlig.

Vårt Land har vært i kontakt med Alex Ramstad Døsvik som synes det er vondt å lese Egebakkens innlegg.

– Og jeg synes det er leit å bli mottatt som prest i Den norske kirke med en slik reaksjon fra noen som sitter i kirkeledelsen. Det er trist at det finnes slike holdninger og omtale av medmennesker på i Den norske kirke. Gud har skapt oss alle i sitt bilde. Vi er sett og elsket for den vi er, ikke for den andre mener vi skal være.

–Da Vårt Land forteller at Egebakken er bekymret for hvordan Døsvik kommer til å forkynne om kjønn, svarer Døsvik:

– Min forkynnelse er ikke veldig fokusert rundt kjønn, jeg er mer opptatt av Gud, Jesus og Den hellige ånd.

Lenger nede i Facebook-innlegget stiller Egebakken ei rekke retoriske spørsmål om hva Den norske kirke (DNK) mener om kjønn i forbindelse med at Døsvik blir vigslet.

«Mener DNK nå at Gud skaper mennesker til å ikke være et kjønn? Mener DNK at Gud skaper oss slik at man skal kunne bytte kjønn? Skaper Gud feil?» spør Egebakken.

I en kommentar under Egebakkens innlegg tar prost i Sør-Østerdal, Thomas Tinglum, til motmæle mot Egebakken. Han mener innlegget hennes går over streken.

– Jeg opplever at hun mener at det her er et levende menneske som ikke passer inn og som det ikke går an å bruke til noe, og at det er en feil i skaperverket. Og som representant for en arbeidsgiver, mener jeg det ikke går an, sier han til Vårt Land.

Tinglum forteller at han selv gjerne skulle vært til stede på vigslinga i Nidarosdomen og at han kjenner både Døsvik og Egebakken fra å ha sittet i Kirkerådet sammen med dem.

Videre i innlegget trekker Egebakken også inn bibelvers i argumentasjonen. Blant annet henviser hun til Markus-evangeliet, og verset «Men fra begynnelsen av, ved skapelsen, skapte Gud dem som mann og kvinne.»

– Mener du det er irrelevant å trekke fram hva Bibelen sier om kjønn i en slik sak?

– Det er aldri irrelevant å trekke fram Bibelen, men utfordringen er hva man velger å bruke den til. Når motivasjonen for å plukke den fram her, er å si at noen ikke hører hjemme, liker jeg ikke det. Jeg synes heller vi burde trekke den fram for å bygge opp andre mennesker.

På spørsmål om hvordan hun stiller seg til Tinglums påstand om at hun går over streken, svarer Egebakken at hun forholder seg til det med stor ro.

– Jeg er trygg på at her er jeg godt innafor. Det jeg har gjort er å stille alvorlige og relevante spørsmål som jeg skulle ønske ble besvart av biskopene.

Gleder seg til vigsling

Kristin Moen Saxegaard er domprost i Nidaros, og skal medvirke i den nevnte vigslingsgudstjenesten i Nidarosdomen. Hun skriver i et eget Facebook-innlegg at de forbereder seg til vigslinga og at det blir fint.

Til debatten som har rullet under innlegget til Egebakken, understreker Saxegaard at hun ikke har lest innlegget, men stiller seg uforstående til Egebakkens krav om teologisk avklaring.

– Det har aldri vært diskutert hvilken legning man skal ha for å kunne bli prest. Denne saken handler ikke om likekjønnet vigsel eller noe annet som har vært diskutert før.

Therese Egebakken har tidligere uttalt seg i en rekke saker som en kritisk stemme til Den norske kirkes liberale holdning.

På spørsmål fra Vårt Land om hvorfor hun fortsatt er en del av DNK, og om dette er en sak som kan vippe det over for henne, svarer Egebakken:

– Nei. Den norske kirke er mitt åndelige hjem. Det skal mer til enn dette for at jeg tar det opp til vurdering. Jeg er for eksempel heldig med en veldig god lokalmenighet, det har blant annet en enorm positiv betydning for at jeg kjenner meg hjemme i DNK.

 

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Foto: wirestock fra Freepik

Maria Arredondo sang på regnbuemesse

I sommer var artisten Maria Arredondo Sødal i en opprivende samlivsdebatt i Frikirken. På søndag sang hun på en regnbuemesse i Kristiansand domkirke. I juni