Høyesterett i Utah støtter transpersoners rett til juridisk kjønnsskifte

Foto: Ian Hutchinson fra Unsplash
Foto: Ian Hutchinson fra Unsplash

I USA finner mye av den politiske utviklingen knyttet til LHBTIQ-spørsmål sted i landets rettssaler. Det fikk vi nylig bekreftet da høyesterett i delstaten Utah med en skarp irettesettelse opphevet avgjørelsen til en distriktsdommer som nektet to transpersoner retten til å endre fødselsattestene for å gjenspeile det de mener er deres kjønnsidentitet. Det er LGBTQnation som skriver dette.

Det tok Utah State Supreme Court  over tre år å komme til en avgjørelse, men kunngjorde for få dager siden en avgjørelse til fordel for transpersoner som vil gjenklang i hele staten.

I Utah er det bare dommere som har muligheten til å endre noens kjønnsmarkør eller annen informasjon på fødselsattesten. Mens de fleste dommere rutinemessig har utført den byråkratiske prosedyren uten oppstyr, bestemte en motsatt dommer seg for å avvise begjæringer fra Sean Childers-Gray og Angie Rice. Dommeren brukte i følge LGBTQnation også et nedsettende språk i sin kjennelse.

Domstolens kjennelse inkluderte notasjonen om at ”språk betyr noe” flere steder, og påpekte at det er viktig å bruke riktige pronomen, beskrivelser og navn.

“Vi henvender oss til ankende parter etter deres passende pronomen,” skrev retten i avgjørelsen, og skriver videre:

“The ease with which we could have misgendered them by using opposite-sex pronouns, despite their appearance and pronouncements, amplifies the importance of matching their government identification documents to their held-out identities.”

Om dommen fra den lokale retten, skriver høyesterett at de ikke påstanden om at en avgjørelse kan medføre ytterligere liberalisering:

As for the district court‘s declaration that ‘some biological facts are not subject to voluntary modification,’ the reader must be clinically aware by now that the sex change we are discussing has less to do with biology than with identity,” he wrote. “And as for the hypotheticals suggested by the district court, we generally frown upon unsupported slippery-slope arguments.”

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Foto: Samantha Gades fra Unsplash

Pride-uke i norsk ishockey

Denne uka er det Pride-uke i norsk ishockey, og det blir også markert i NRKs Supernytt. Supernytt er et program det er vanlig for norske