EU-regler for «inkluderende» språk ekskluderer julen, kjønnene og kristne navn

Foto: Christian Lue fra Unsplash
Foto: Christian Lue fra Unsplash

Et internt EU-dokument med retningslinjer for «inkluderende kommunikasjon» som den italienske avisen Il Giornale har avslørt, viser at EU-kommisjonen anbefaler å utelate referanser til julen, kristne navn, yrkestitler som «politimann» og uttrykk som «mine damer og herrer».

I retningslinjenes forord, som er signert EUs likestillings­kommissær Helena Dalli, heter det at likhet og ikke-diskriminering er kjerneverdier i unionen, og at kommunikasjonen må avspeile dette ved å sikre at «alle blir verdsatt og anerkjent i alt vårt materiale, uavhengig av deres kjønn, rasemessige eller etniske opphav, religion eller tro, funksjonshemning, alder eller seksuelle orientering».

To meet this expectation we need to critically assess our use of language and visuals in terms of the diversity of representation and how different groups are portrayed.

I praksis viser det seg at kristne referanser i henhold til retningslinjene må nedtones. En oversikt som blir gitt innledningsvis i dokumentet, viser hvordan det anbefales å unngå referanser til ekteskap, julen og kristne navn.

Istedenfor å si at «julen kan være stressende», anbefales det å erstatte ordet «julen» med «høytidene». Kvinnenavnet Maria anbefales erstattet med Malika som et typisk eksempel på navn.

Det formanes også til å unngå å snakke om «borgere» når temaet er rettigheter, siden ikke alle i EU er borgere, mens alle har rettigheter.

De politisk korrekte formaningene fra EU-kommisjonen har skapt en rekke reaksjoner hos konservative europeiske politikere, i Italia fremfor alt Lega-leder Matteo Salvini og Fratelli d’Italias (FdI) leder Giorgia Meloni, som kaller reglene for galskap og utslettelse av vår identitet. «Barbarene er innenfor porten», utbryter den spanske Vox-politikeren Jorge Buxadé.

Det som skulle være anti-diskriminering, er etter hvert blitt ensbetydende med ensretting, kommenterer familie­politiker og EU-parlamentariker for Lega, Simona Baldassare, ifølge Corriere della Sera.

Baldassare trekker en linje til George Orwell:

Man ønsker hele tiden å omgjøre ideene om samfunnet, familien, naturen og livet. Teknikken er nå kjent: Man forandrer ordene, snur om på betydningene og innfører en nytale som forandrer folks tenkemåte.

I romanen «1984» beskriver Orwell hvordan nytalen var konstruert med sikte på å forhindre at folk var i stand til å formulere tanker som ikke var tillatt.

Document,no

 

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Foto: Rubaitul Azad fra Unsplash

El Salvador forbyr kjønnsideologi i skoleverket

President Nayib Bukele forbyr alt utdanningsmateriell som inneholder såkalt kjønnsideologi fra offentlige skoler og universiteter i El Salvador. Det skriver Document.no. FDocument.no skriver at forbudet

Medisin

Skottland responderer på Cass-rapporten

Skottlands regjeringsparti Scottish National Party (SNP) suspenderer bruken av pubertetsblokkere i en stor helomvending, etter å ha lest en knusende britisk rapport av barnelegen Hilary