Barna rammes av et forbud mot konverteringsterapi

Foto: Kristina Flour fra Unsplash
Foto: Kristina Flour fra Unsplash

Canada vil få et forbud mot konveteringsterapi, det samme vil Norge.  SVT  forteller nå historier om barn som har blitt utsatt for konverteringsterapi, og den viser hva et slikt forbud innebærer. Document.no’s Helena Edlund gjør rede for hva den såkalte kjønnsbekreftende behandlingen innebærer for gutten Leo. Leo var nemlig en gang en jente. Men behandlingen mot kjønnsdysfori førte til omfattende skader.

Vi snakker særlig høyt om at et forbud mot konverteringsterapi, vil kriminalisere forsøk på å redde barn fra den skjebnen Leo fikk. Et forbud vil derfor ramme både voksne og barn.

I Sverige har barn blitt brukt som forsøksdyr i voksnes ideologiske og medisinske eksperimenter. Den svenske regjeringen ønsker å gjøre kjønnsskifte for mindreårige enda enklere, selv om det viser seg at barn har blitt skadet for livet av behandlingen.

Uppdrag Gransknings program Transbarnen forteller historien om Leo, som var en ti år gammel jente da hun fortalte foreldrene at hun følte seg som en gutt. Moren til Leo sier at de behandlet barnet sitt på den måten de hadde blitt lært var riktig – de bekreftet barnet sitt, aksepterte den nye identiteten og hjalp til med å forklare for skolen.

Først så det ut til å hjelpe. Men Leo følte seg snart enda verre. Foreldrene søkte da støtte fra helsevesenet og tok takknemlig imot den medisinske hjelpen helsevesenet tilbød – de ble tross alt påstått å være ekspertene på området.

– I ren desperation sökte vi all hjälp vi kunde få. Det var då vi kom i kontakt med KID-teamet på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Och de sa till oss att ju tidigare man stoppar puberteten, desto bättre. Så det var väldigt bra om Leo skulle få stopphormoner. Då var han elva år, sier moren.

Stopphormonene ville utsette puberteten og gi Leo og familien «tid til å tenke» før et eventuelt kjønnsskifte.

Skadet for livet

Les videre: Document.no: Med barna som forsøksdyr

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter