Drag-queen talte på regnbuemessa i Tromsø domkirke

Pride flagg
Foto: Tristan Billet fra Unsplash
Drag queen Lady Die talte til forsamlingen under regnbuemessa i Tromsø domkirke. Domprost Stig Lægdene er stolt av deltakelsen. Det skriver avisen Nordlys.
Drag Queen Lady Die var glad for å bli invitert inn i kirkerommet. – Jeg tror de vil catche opp og si litt unnskyld sa hun til avisa.
Denne uka pågår festivalen Arctic Pride i Tromsø. Fredag kveld var det klart for et tankevekkende innslag på programmet da Tromsø domkirke åpnet sine dører for den etter hvert tradisjonelle regnbuemessa.
Programposten har vært et fast innslag i flere år, men for første gang ble en drag queen invitert til å tale til forsamlingen i kirka.
Godt inntrykk
– Jeg stilte fordi de spurte. For meg er det viktig å skape trygge og inkluderende rom for alle i det skjeve spekteret, sier Lady Die fra drag-kollektivet Haus of Misfits i Tromsø.
Hun er også kjent som Rune Nilssen.
– Jeg er verken kristen eller døpt. Da jeg var liten var jeg nabo med Bjørn Eidsvåg, og han kalte meg bare for hedningen. Men jeg har et veldig godt inntrykk av kirka her, og jeg synes vi opplever en bølge som er med på å åpne kirkerommet. Det virker som det er en misjon for dem at kirka skal være et trygt samlingspunkt. Jeg tror nok også det er en del som vil catche opp og si litt unnskyld for en del av historien.
– Veldig stolt
Domprost Stig Lægdene ønsket velkommen til regnbuemessa der kirkerommet var pyntet med både regnbueflagg og bånd i regnbuens farger nedover midtgangen. Lægdene syns det var flott å ha en drag queen som medtaler i domkirka.
REGNBUEPYNTET: Tromsø domkirke var pyntet i regnbuens farger i anledning regnbuemessa.
– Vi gleder der oss veldig over dette. Jeg tror det er første gang det er en drag queen som er med, og vi er veldig stolt over det, sier Lægdene.
Han ønsket velkommen til Tromsø domkirke, men overlot ellers taletiden til flere medliturger og talere som hadde viktige budskap å dele i forbindelse med regnbuemessa.
For eksempel tok representanter fra Skeiv Ungdom opp situasjonen for skeive i land som Polen, der det presses på for nye lover som forbyr prideparader og andre skeive arrangementer.
Lægdene mener det er viktig at kirka stiller seg på skeives side.
– Det handler om å akseptere mennesket som det er, og at hver enkelt skal ha mulighet for å være den man er – binær eller ikke-binær. Hvem man liker skal ikke være noe problem. Utfordringa i dag er ikke at det er for mye kjærlighet i verden, heller det motsatte. Vi trenger større aksept for at mennesker er forskjellige, sier Lægdene.
Velsignet ekteskapet
Kjærlighet var også temaet da ekteparet Georg Luschgy og Holger Langer benyttet regnbuemessa til å fornye sine ekteskapsløfter. Paret som opprinnelig kommer fra Tyskland, giftet seg for ti år siden.
De har tidligere besøkt Arctic Pride, og ville gjerne få sitt ekteskap velsignet i Tromsø.
– Det var så fint da vi var her sist, så vi tenkte vi kunne gjøre det her. I går var det ti år siden vi giftet oss, og jeg overrasket Holger med å foreslå at om han ville, så kunne vi fornye ekteskapet her, sier Luschgy.
Domprost Stig Lægdene velsignet med glede ekteparet.
– Jeg synes det er kjemperørende, og vi oppfordrer alle til å komme til kirka med sin kjærlighet. Pride er en kjempefin anledning, og i fjor hadde vi en dåp i forbindelse med arrangementet, sier Lægdene.
Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter