IOC åpner opp for menn i kvinneklassen

Vektløfting
Foto: John Arano fra Unsplash

Transkjønnede kvinner, det vil si biologiske menn, skal ikke lenger tvinges til å senke sitt testosteronnivå for å kunne delta i kvinneidrett. Dette ifølge nye retningslinjer fra Den internasjonale olympiske komité. Det skriver Document.no.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har vedtatt nye retningslinjer. Der fastlår de at man ikke lenger skal anta at transkjønnede kvinner har en naturlig, urettferdig fordel i forhold til konkurrenter født som kvinne, ifølge IOCs medisinske direktør Richard Budgett.

Dermed bryter man med de retningslinjene IOC vedtok i 2015. Den gang bestemte man at transkjønnede kvinner måtte redusere sitt testosteronnivå under en viss grense i en periode på minst 12 måneder før første konkurranse.

Selv med de gamle reglene kunne transkjønnede ha langt høyere nivåer av testosteron enn det som var tillatt for kvinner.

De nye retningslinjene er ikke bindende for særforbundene.

The 10-point document is «not legally binding» and not every sport is expected to find a solution before Paris 2024.

– You don’t need to use testosterone [to decide who can compete] at all. But this is guidance, it’s not an absolute rule.

IOC vil unngå at utøvere blir utsatt for «påtrengende fysiske undersøkelser», og sier at å fastslå en utøvers kjønn er «respektløst» og «potensielt skadelig».

«We really want to make sure that athletes are not pressured or coerced into making a harmful decision about their bodies,» sier Magali Martowicz, IOCs direktør for menneskerettigheter.

Les også: OL i Tokyo får historiens første mann i kvinneklassen

Document.no skriver at selv med de gamle reglene var det store protester mot at biologiske menn skulle kunne konkurrere mot biologiske kvinner. Med de nye retningslinjene kan de biologiske mennene få en kraftig økning i sine fysiske fortrinn. Mange frykter at dette på sikt vil utradere kvinneidretten.

Forskjeller i styrke, utholdenhet og fysikk gir biologiske menn urettferdige fordeler i de fleste (kanskje alle) idretter. Med de nye retningslinjene skal man ikke engang ha rett til å fastslå en utøvers kjønn. Betyr dette at det holder at en mann definerer seg som kvinne, så kan du fritt konkurrere om OL-medaljer i kvinneklassen?

Les også: Storbritannia: Idretts­forbundet vil ha egen klasse for «transatleter»

The guidance stresses that athletes should be part of the decision-making process.

Hvilke atleter er det man snakker om her? De fleste kvinnelige idrettsutøvere ønsker vel ikke å konkurrere mot biologiske menn? Man sitter igjen med en følelse av at det er de sårbare som skal få det siste ordet.

Man snakker gjerne om at man inkluderer transkjønnede på denne måten. Men dette betyr at man inkluderer en bitteliten andel av befolkningen, mens man ekskluderer et massivt flertall.

Hele idretten bygger på prinsippet om rettferdig konkurranse. Disse nye retningslinjene er som å tillate doping, men bare for en liten, utvalgt gruppe.

Inkludering av transkvinner, rettferdighet og trygghet for kvinner i idretten kan ikke eksistere samtidig, viser en ny britisk rapport. IOC forkaster både rettferdighet og sikkerhet for kvinner for å tilfredsstille transaktivistene.

Det internasjonale friidrettsforbundet har sagt at de ikke vil følge de nye retningslinjene. Men i dagens woke klima er det grunn til å frykte at andre idretter vil følge IOCs nye regelverk.

Dette kan på litt sikt være dødsstøtet for kvinneidretten.

BBC Sports

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter