Arbeiderpartiet vil innføre den tredje kjønnskategorien hen

Foto: Dainis Graveris fra Unsplash
Foto: Dainis Graveris fra Unsplash

På direkte spørsmål fra en mor svarte Jonas Gahr Støre at han ønsker å starte arbeidet for innføring av en tredje kjønnskategori. Det skriver NRK.

Spørsmålet kom på NRKs folkemøte med statsminister Erna Solberg og utfordrerne Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Hill Irene Remlo er forelder til et barn som er ikke-binært, og utfordret politikerne.

– Hen har en annen kjønnsidentitet. Når får vi på plass et tredje juridisk kjønn? spurte Remlo.

– Det er fint at du kan snakke om dette, det kunne man ikke for noen år siden, det er et skritt i riktig retning. Jeg er generelt opptatt av at man skal være trygg på den du er, åpnet Støre, før programleder Ingunn Solheim brøt inn.

– Spørsmålet er veldig praktisk. Når innføres hen som en tredje kjønnskategori i Norge om du får bestemme?

– Vi er opptatt av at det skal gjennomføres. Utredes. Da må vi sette i gang et arbeid for at det skjer på en god og trygg måte. Jeg kan ikke sette noen dato på det, men vi er opptatt av å ta tak i det, svarte Støre.

Vedum og Solberg tvilende

Vedum sier Senterpartiet ikke er av samme oppfatning.

– Vi har ikke vedtatt at vi skal innføre en tredje kjønnskategori. Men det at man gjør det juridisk er jo en ting. Det som er det største fremskrittet i den norske samfunnsdebatten er jo mye større forståelse for hverandre, sier Vedum.

– Hvorfor vil ikke du at hen, barnet til Hill Irene skal få sin kategori inn i sitt pass? spurte Solheim.

– Vi mener at det at vi har «han» og «hun», og at vi samtidig har respekt for at man kan organisere livene sine ulikt, er bra. Jeg har ikke noen sterke meninger om det.

– Det som vil gi trygghet for en ikke-binær transperson er å ha en stat i ryggen som anerkjenner at man har en annen kjønnsidentitet, kontrer Remlo.

– Dette er en diskusjon vi har hatt i partiet. Vi mener at det juridisk sett er best å fortsette med «han» og «hun», sier Vedum.

– Vi har ikke kommet dit at vi skal innføre hen som begrep. Jeg er i tenkeboksen, sier Solberg.

Hun sier de har innført en ordning med at man kan velge juridisk kjønn selv. Men dette gjelder han eller hun.

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Medisin

Skottland responderer på Cass-rapporten

Skottlands regjeringsparti Scottish National Party (SNP) suspenderer bruken av pubertetsblokkere i en stor helomvending, etter å ha lest en knusende britisk rapport av barnelegen Hilary