Tyskland vil saksøke FIFA etter nei til regnbue-armbind

Foto: Alec Moore fra Unsplash
Foto: Alec Moore fra Unsplash

Det skriver den tyske storavisen Bild tirsdag ettermiddag.

NRK skriver av en talsperson for det tyske forbundet bekrefter at de undersøker om Fifa har retten på sin side.

– Fifa har stoppet oss fra å vise et symbol på mangfold og menneskerettigheter. De har gjort det samtidig som de truer oss med sportslige sanksjoner, uten å spesifisere dem, sier Steffen Simon i det tyske fotballforbundet.

Ifølge Bild ønsker forbundet en hurtigbehandling, slik at at en første avgjørelse kan bli tatt innen 48 timer. Ønsket til forbundet skal ifølge Bild være at de får en rettslig beskyttelse, i påvente av en endelig avgjørelse.

Med en rettslig beskyttelse vil de få muligheten til å spille med regnbuefarget kapteinsbind uten sanksjoner, i påvente av en endelig dom i saken.

Tyskland var ett av syv land som hadde tenkt til å ha et kapteinsbind i regnbuefarger og teksten «One Love».

Helle Thorning-Schmidt i det danske fotballforbundet uttalte tidligere tirsdag til NRK at én kamps karantene for kapteinen skal ha vært et alternativ. Tidligere har også det at kapteinen ville få gult kort blitt trukket frem.

Sponsor har trukket seg

– Selskapet ønsker å ta tydelig avstand fra holdningene til Fifa og uttalelsene fra president Gianni Infantino. Det er grunnen til at Rewe trekker seg som sponsor for Det tyske fotballforbudet, sa Lionel Souque, administerende direktør i Rewe til Der Spiegel.

– Vi står for mangfold – og fotball er også mangfold. Fifas skandaløse holdning er absolutt uakseptabel for meg som administrerende direktør i et mangfoldig selskap og som fotballfan, fortsetter han.

Die Welt skriver at reklameeffektene til Rewe vil bli gitt bort gratis med umiddelbar virkning. Selskapet annonserte selv at de vil ta kostnadene. Rewe vil donere inntektene når kampanjen avsluttes.

– Meget interessant utvikling

Rewe informerte forbundet i oktober om at de ønsket å trekke seg fra avtalen etter VM, men etter at Tyskland valgte å droppe «OneLove»-armbindet trakk de seg med umiddelbar virkning.

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener det er synd at det er sponsorene som må ta ansvar for å fortelle hva man mener om det Fifa nå prøver å gjennomføre.

– Samtidig er det de som faktisk sitter med den makta som skremmer Fifa aller mest. Det er en meget interessant utvikling. Vi får bare håpe at tyskerne og andre blir så inspirert at noen tør å teste grensene for hva Fifa tør å komme med av sanksjoner hvis noen bruker dette armbindet, sier Saltvedt til NRK.

Han er ikke i tvil om at Rewes valg om å trekke seg er riktig.

– Rewe bruker den makten de har, og forhåpentligvis er det andre som begynner å true med det samme. Dette er et språk selv Gianni Infantino forstår.

– Hva kan vi vente oss videre nå?

– Denne saken er langt fra over. Nå har Fifa selv satt seg i en posisjon, og så får vi se hva konsekvensene blir. Det er kanskje på tide at de viser en viss kulturforståelse tilbake, og står inne for det de har påstått når det gjelder at menneskerettighetene faktisk har en sentral plass i både alt de driver med og i hva et VM skal være, sier han.

Han fortsetter:

– Det er jo det dette dreier seg om, det er en markering mot diskriminering. Det er ikke noe som er retta mot Qatar spesifikt, i det hele tatt.

Reagerer

Tyskland, England, Nederland, Danmark, Wales, Belgia og Sveits hadde alle planlagt å bruke et regnbuefarget kapteinsbind med teksten «OneLove» under VM i Qatar, men etter trusler om sportslig straff fra Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har samtlige snudd.

Det tyske forbundets direktør Oliver Bierhoff stusset over at Fifa tar grep rett før turneringen i Qatar starter.

– Fifas oppførsel er frustrerende også for oss. Denne eskaleringen betyr at det ikke lenger handler om sporten, sa Bierhoff på en pressekonferanse etter valget om å ikke spille med «OneLove»-armbindet ble kjent.

– Det er selvfølgelig mye irritasjon. Det føles som sensur, og de kan selvfølgelig ta armbindet nå, men verdiene som vi står for, vil vi ha og alltid uttrykke. Men det er også en vanskelig situasjon for noen, fortsetter han.

– Bierhoff, landslagssjefen i Tyskland, uttrykte sin frustrasjon i går, nå har han fått støtten han trenger til å ta dette videre. Nå får det umiddelbare konsekvenser også utenom det sportslige, sier Saltvedt.

 

NRK

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter