Spania innfører omfattende LHBTIQ-lovgivning

Foto: Sharon McCutcheon fra Unsplash
|Foto: Sharon McCutcheon fra Unsplash

Ifølge opplysninger fra den britiske avisen The Guardian har den spanske regjeringen lagt frem et lovforslag som gjør det mulig for barn over 14 år å endre kjønn på offisielle dokumenter “uten hormonbehandling eller medisinsk rådgivning”. I tillegg vil den fremtidige loven forby konverteringspraksis og styrke LHBTI-personers rettigheter.

I Canada ble en far arrestert for å bryte offisielle krav om ikke å kritisere datteren sin 14 år gamle datters “sexfordeling” offentlig og å henvende seg til datteren som “han” i stedet for “hun”.

De foreslåtte tiltakene – “etter måneder med konflikt mellom det spanske sosialistiske arbeiderpartiet (PSOE) og dets koalisjonspartnere ytterst til venstre – er ment å avskaffe den eksisterende lovgivningen som krever at personer som ønsker å endre kjønn, får diagnosen kjønns dysfori og gjennomgå hormonbehandling, ”skriver avisen.

I henhold til de nye bestemmelsene i “Lovforslaget for en reell og effektiv likestilling av transpersoner og for å garantere LHBTI-rettigheter”, vil barn så tidlig som 12 år få lov til å endre kjønn. “12 til 14-åringene vil trenge en rettslig autorisasjon for dette, mens 14 til 16-åringer vil trenge samtykke fra sin juridiske representant – vanligvis er dette et familiemedlem. Alle som er minst 16 år vil ikke lenger bli underlagt noen begrensninger ”.

Den spanske likestillingsministeren, Irene Montero, har ifølge Guardian sagt at landet “lager historie” med en lov som er “et stort skritt fremover for LHBTI-rettigheter”, spesielt for rettighetene til transpersoner.

Den nye lovgivningen vil også tilby kunstig befruktning til lesbiske og bifile kvinner. Selv “transpersoner som kan bli gravide” – som det står i lovteksten – skal kunne benytte seg av dette. “Begge kvinnene av et ektepar av samme kjønn vil da bli anerkjent som mødre når de registrerer fødselen,” og den nye lovgivningen vil gå inn under emnet “mangfold” i skolens læreplaner.

Avhengig av radikale

Minister Montero sa at lovforslaget, som fortsatt blir drøftet, er nødvendig i en tid da deler av Europa utfordrer rettighetene og frihetene til LHBTI-folk: “Jeg mener,” sa hun, “at vi ikke bare sender en klar beskjed i forhold til beskyttelse av alle mennesker, men også i forhold til Europa som helhet, om at menneskerettigheter og garanti for frihet, verdighet og lykke for alle mennesker – uansett hvem de er og hvem de elsker – er grunnlaget for det europeiske prosjektet”.

Ifølge Guardian avviste det konservative Folkepartiet i Spania, Partido Popular (PP), lovutkastet som, og så på det som et eksempel på hvor mye statsminister Pedro Sánchez stoler på at “radikale ideologiske minoriteter” skal holde ham ved makten

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter