Slovakia kan få LHBTIQ-skeptisk konservativ regjering

Foto: Arnaud Jaegers fra Unsplash
Foto: Arnaud Jaegers fra Unsplash

Det har vært valg i Slovakia, partiet Smer ble størst og Robert Fico ser ut til å bli statsminister. Liberale krefter uttrykker bekymring på grunn av partiets konservative ståsted.

LHBT-motstand fanesak

– Valget av Fico er en katastrofe for LHBT-rettigheter i Slovakia, sier Jean-Christophe Delmas, seniorrådgiver i Helsingforskomiteen.

Delmas sier til Klassekampen at LHBT-miljøet allerede er hardt presset, og at Slovakia er et svært splittet samfunn i spørsmål knyttet til kjønn og seksualitet.

Det er et bilde som bekreftes av Tor-Hugne Olsen, daglig leder i Sex og Politikk.

– Vår søskenorganisasjon SPR i Slovakia er svært skuffet over valgresultatet, forteller han, og sier at «selv om det ikke er polske tilstander» i landet, så er det «store utfordringer for dem som ønsker å fremme seksuelle og reproduktive rettigheter», og den såkalte «anti-gender-bevegelsen» har sterke talspersoner i slovakisk politikk.

Han mener det blir avgjørende hvilke partier som kommer inn i den nye regjeringa, noe som ikke er avklart.

Progressivt Slovakia (PS) ble nest største parti. PS er liberalt med hensyn til grønn politikk, LHBT-rettigheter, europeisk integrasjon og menneskerettigheter. Partileder Michal Šimečka sa søndag at han håper å danne en regjerende koalisjon og vil gjøre alt for å unngå at Fico får danne regjering.

Tredje største parti, Hlas-SD, ledes av Ficos tidligere nestleder i Smer-SD, Peter Pellegrini, som skilte lag med Fico etter valget i 2020. Går de to sammen for å danne regjering, vil de ha totalt 69 seter bak seg. Går Hlas-SD derimot til det liberale PS, vil de to samlet ha 59 seter.

Det prorussiske nasjonalistpartiet SNS, med ti seter, ønsker ifølge NTB å slutte seg til Ficos parti Smer.

De tre siste partiene, med totalt 39 seter, kan ifølge NTB gå til en eventuell liberal allianse med PS/Hlas-SD.

Følger Ungarn

Fico meldte søndag at en ny regjering med ham som leder vil prioritere høyt nye grensekontroller med Ungarn for å stanse migranter på vei til Tyskland.

Ungarns utenriksminister hyllet søndag Ficos seier på Facebook og skrev at han «har de samme meningene om krigen, migrasjon og kjønnspolitikk som oss».

Robert Fico uttalte som statsminister i 2018 at han nektet å ratifisere Istanbul-konvensjonen fordi den er «i konflikt med Slovakias grunnlovsfestede definisjon av ekteskap som en heteroseksuell union».

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter