Rianne Vogel ble usaklig oppsagt

Foto: Morning Brew fra Unsplash
Foto: Morning Brew fra Unsplash

Rianne Vogels blei ulovleg oppsagd fordi ho ytra seg om transpersonar. Dommen sender eit tydeleg signal, seier leiar for Ytringsfriheitskommisjonen. Det skriv NRK.

I tingretten meinte arbeidsgivaren Papillon at Rianne Vogels skada omdømmet deira med aktiviteten sin på sosiale medium, og at dei derfor kunne seia ho opp.

Retten måtte ta stilling til eit sentralt spørsmål: Kvar går grensa for kva ein kan ytra seg om på Twitter?

Det var i mars i fjor at Rianne Vogels fekk sparken frå organisasjonen. Grunnen var at ho hadde ytra seg om transpersonar på Twitter.

Etter oppseiinga valde ho å saksøka sin tidlegare arbeidsgivar for usakleg oppseiing. No har tingretten bestemt at oppseiinga av Rianne Vogels er ugyldig.

Det sender eit tydeleg signal til norske arbeidstakarar, meiner leiar for Ytringsfrihetskommisjonen.

 Kjersti Løken Stavrum.

– Denne dommen har veldig mykje å seia fordi det er ein farleg høg usikkerheit i arbeidslivet i Noreg i dag. Veldig mange let vera å delta i debattar fordi dei er redde for konsekvensane.

Ho trur dommen kan vera med å betra den situasjonen, fordi han sender eit tydeleg signal til dei som er usikre på om dei har ytringsfridom som arbeidstakarar.

I lys av dommen er det interessant hva BTs politiske redaktør Eirin Eikefjord skrev før forhandlingene startet i retten. Da pekte hun på militante aktivister som ser på transpersoner som en trussel og troen på kjønn som en konstant størrelse som et ekstremt standpunkt. For å si det slik: Det er holdningene til BT som fører til at personer som Rianne Vogel mister jobben bare fordi de ytrer seg om biologiske sannheter. Eikefjord skrev:

Transdebatten er blitt en uforsonlig kulturkrig med steile fronter, militante aktivister og en utsatt minoritet.

I ekstreme miljøer er transpersoner en skummel kraft som vil knuse normer og velte selve ideen om kjønn. De mest ytterliggående feministene fremstiller kjønnsskifte som sniktilgang til damegarderober og sårbare kvinner.

Oppsigelsessaken mellom Papillon og Rianne Vogels spinner ut av denne branntomten av en debatt. Det kunne ikke gå bra.

Rianne Vogels ble sagt opp etter at Papillon fikk et anonymt tips fra en mystisk epost-konto om at hun drev transfob virksomhet på Twitter og leflet med det høyreorienterte nettstedet Gettr.

Kanskje var det en målrettet kampanje for å ramme en plagsom person. Det er likevel lett å forstå frustrasjonen til en bitteliten, ideell organisasjon som plutselig innser at en kjernemedarbeider fronter holdninger som strider fundamentalt med verdiene i gruppen.

De fleste kan skille mellom arbeid og identitet, men på enkelte arbeidsplasser er det umulig. Rianne Vogels var ingen ubetydelig og usynlig bakspiller. Hun var strategisk leder, og dermed tungt identifisert med virksomheten.

Klinsjen skapte åpenbart dårlig stemning og uforsonlig strid. Men er det greit å sparke folk for å ta et ekstremt standpunkt i kjønnsdebatten?

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter