Rettssaken mot Päivi Räsänen har startet

Foto: Tapio Haaja fra Unsplash
Foto: Tapio Haaja fra Unsplash

Både nasjonale og internasjonale medier var til stede da den mangeårige finske rikspolitikeren ankom rettssalen i Helsinki mandag morgen.

I hendene hadde 62-åringen en bibel.

Hun fremhevet betydningen av å formidle et bibelsk budskap i det offentlige rom.

– Dette er av den største betydning, fordi det frelsende budskapet om Jesus Kristus er blitt gitt oss i Bibelen. Kristi kors viser oss den største kjærligheten til både heteroseksuelle og homoseksuelle, sa hun ifølge en livebloggen til Christian Network Europe som følger saken.

Kristne i støttedemonstrasjon

Räsänen står tiltalt for tre tilfeller av «hets mot folkegrupper». Det gjelder en Twitter-melding, utsagn i et radiointervju på den finske rikskringkasteren YLE og et hefte hun skrev i 2004 om homofili.

Utenfor bygningen hadde kristne støttespillere samlet seg i forkant.

– Vi tror det samme som Päivi Räsänen, men blir ikke rettsforfulgt i dag. Det minste vi kan gjøre er å støtte henne med denne demonstrasjonen og vise verden at mange mennesker ikke vil oppgi bibelske sannheter, samme hva konsekvensene blir, sa noen av dem ifølge livebloggen.

Søndag ble det også holdt støttemarkering for Räsänen utenfor den finske ambassaden i Oslo. JesusKvinners leder Anne Christiansen og KrFUs politiske nestleder Joel Ystebø var blant dem som holdt appeller.

– Ikke skyldig

Påtalemakten krevde ifølge livebloggen at Räsänen fjerner fra offentligheten alt hun har sagt offentlig om bibelsk lære om homoseksualitet.

Anklagene mot Räsänen ble lest opp sammen med anklagene mot Juhana Pohjola. Sistnevnte er biskop i Misjonsprovinsen i Finland. Han står tiltalt sammen med Räsänen, fordi han er ansvarlig for publiseringen av heftet «Til mann og kvinne skapte han dem» fra 2004, siden det fortsatt er tilgjengelig på internett.

En oppsummering av tiltalen er gjort tilgjengelig på engelsk.

Räsänen sa seg ikke skyldig i anklagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Verre enn kriminalitet

Aktor avviste at saken dreier seg om teologi eller bibelfortolkning eller at anklagene dreier seg om å sitere Bibelen. Heller ikke handler det om å innskrenke friheten til å fortolke Bibelen slik man ønsker. Men det er grenser for hvordan man kan uttrykke dette, ifølge aktor.

Han anklaget ikke Räsänen for å bruke grovt språk, men for å bruke begreper som er diskriminerende og støtende. Hun fremstiller angivelig homoseksuelle som umoralske og psykisk skadet.

Han avviste også at man kan skille mellom homoseksuelle handlinger og homofil identitet.

Aktor mener det ikke er uskyldig å si at homoseksualitet er en synd: Tvert imot kan det være mer alvorlig å si at noe er en synd enn en kriminell handling. Å fordømme homoseksuelle handlinger innebærer å fordømme personen og vedkommendes identitet, mener han.

Avviser anklager

Advokaten til Räsänen, Matti Sankamo, mente at pamfletten reflekterte forståelsen av homofili som var rådende da den ble skrevet i 2003 og publisert i 2004.

Sankamo viste også til Den europeiske menneskerettsdomstolen som har sagt at sterkt eller til og med støtende språk, ikke er grunn nok til å kriminalisere utsagn. Det mener han vil stilne all politisk debatt.

Advokaten mener aktor tar feil i vurderingen av Räsänen: Hun tror alle mennesker er like mye verdt, at Gud har skapt både heteroseksuelle og homoseksuelle, at alle mennesker har syndet mot Gud.
Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter