Frihet
Foto: Marc Olivier Jodoin fra Unsplash

Når både Gud og fornuften forkastes

Picture of Kjell Skartveit

Kjell Skartveit

Lektor, forfatter og skribent

Det er scener fra Jordan Petersons konfrontasjoner med transpersoner og deres forsvarere som minner om bibelske fortellinger om Jesus. Denne dimensjonen ved den nye seksuelle revolusjonen er ikke til stede hverken i medier eller politikk. Derfor får ikke folk med seg hvor gjennomgripende disse forandringene er, og den galskapen som bor i dette: April 8, 2019 (Human Life International) — A so-called «human rights tribunal» in Canada has just ruled that a Christian activist must pay $55,000 to a provincial politician because he referred to this politician as a «biological male» in a political pamphlet. The politician in question, Morgane Oger (born Ronan Oger), is a biological male. However, he has since «transitioned,» and is living his life as a «transgender woman.» According to the decision, Bill Whatcott must compensate Oger for injuring the latter’s «dignity, feelings and self-respect.» The chilling evidence that Jordan Peterson was right: transgender ideology is ‘totalitarian’

Det er tredje søndag i advent og tid for å reflektere over hva som skjer i Vesten med tanke på rollen til tro og fornuft.

Mediehuset HBO har produsert en dokumentar med navnet Transhood. I denne dokumentaren møter vi transpersoner oppvekst i USA, og HBO har fulgt fire barn og ungdommer, den yngste av dem er fire år. I et klipp møter vi en mor som tar sin sønn på fire år til en form for gudstjeneste der barna skal stadfeste sin identitet. Gutten virker motvillig når han foran forsamlingen skal presentere seg som jente og si at han ønsker de skal tiltale ham som hun. Det ender med at moren gjør det for ham.

På samme tid har britiske Keira Bell kjempet en annen kamp i rettssystemet og vist hva dette handler om.

Den 1. desember vant Keira Bell fram i britisk høyesterett. Det handler om barns manglende samtykkekompetanse ved behandling av pubertetsblokkerende hormonbehandling ved påstand om kjønnsdysfori. Etter denne dommen må barn under 16 år i Storbritannia få en rettslig kjennelse før de kan starte hormonbehandling. Keira Bell,  og en foreldrerepresentant for et barn med autisme, vant saken de førte mot Tavistock, det skriver BBC.

Keira Bell ble henvist til Tavistock GIDS-klinikken i en alder av 16 år. Hun sa at etter tre timers lange samtaler ble hun foreskrevet pubertetsblokkere, noe som forsinker utviklingen av pubertet.

Ett år etter at hun startet pubertetsblokkere sa hun at hun ble foreskrevet det mannlige hormonet testosteron, som gjorde at hun utviklet mannlige egenskaper som ansiktshår og en dyp stemme. For tre år siden ble hun operert for å fjerne brystene.

I 2019 bestemte hun seg for å slutte å ta kjønnshormoner  og sa at hun nå aksepterte sitt biologiske kjønn som kvinne. Men hun var også sint på hva som hadde skjedd med henne det siste tiåret, og anklager fagpersonell for at de lot henne ta valg som er irreversible.

Dommen fra britisk høyesterett tar ikke et oppgjør med ideen om flytende kjønnsidentitet, men krever at personer under 18 år må ha anbefaling fra medisinsk hold og en rettslig godkjennelse før de starter en behandling som skal ende opp i et skifte av kjønn. Det er derfor ikke gitt at andre personer i fremtiden unngår samme skjebne som Keira Bell.

Ikke uventet har dommen ført til sterke reaksjoner i det britiske transmiljøet, men mer interessant er reaksjonen fra Amnesty International. I en pressemelding fra organisasjonen heter det blant annet:

Amnesty International UK and Liberty are disappointed to see the High Court’s judgment on the use of puberty blockers. We are concerned not only for what this means for the health and well-being of trans young people, but the wider implications this will have on the rights of children and young people of all genders, particularly on consent and bodily autonomy.

Og videre:

As organisations working on the rights and liberties of all people, we will continue to observe the developments in the puberty blockers case and use our voices to stand up for all young people’s rights to access healthcare without discrimination.

Det er fortsatt et åpent spørsmål om det er mulig å argumentere mot ideen om flytende kjønnsidentitet, at det er mulig å være født i feil kropp og å definere sin egen virkelighet.

For samtidig som Keira Bell vant fram i britisk høyesterett blir Ben John, en medarbeider i den britiske organisasjonen Christian Concern, etterforsket for mulig hatkriminalitet.

I en video produsert av organisasjonen Christian Concern ber Ben John Church of England om å opprettholde Bibelens lære om kjønn, ekteskap og seksualitet. Han hevdet at det ikke var mulig å bytte kjønn og at Church of England fremmet seksuell umoral og sier blant annet:

 “In reality, if transgenderism is a false ideology, which it is, then what we’re actually seeing here is a lesbian couple. This man isn’t really a man. She’s a woman.”

Det var Alex Clare-Young, en prest i Den reformerte kirke, men også en kvinne som nå lever som en mann, som dukket opp i videoen til Churh of England og som Ben John brukte som et eksempel. Han/hun opplevde seg krenket og klaget til politiet etter at John benektet at det var mulig å bytte kjønn.

Det er en internasjonal revolusjon vi er vitne til. I USA kjemper Joe Biden for at transbevegelsens virkelighetsforståelse skal vinne fram. Donald Trump var en aktiv motstander. I Europa er det lite politisk motstand utenom i land som Polen og Ungarn. I Norge har vi fått en straffelovgivning som kan føre til at ideologisk motstand blir gjenstand for strafferettslig forfølgelse. Historien til Ben John i England vil ikke forbli unik, denne lovgivningen deler den samme ideologiske plattformen, og Amnesty International forteller oss hvordan menneskerettighetene skal forstås, bare det å argumentere mot denne forståelsen defineres nå som en hatefull handling.

Det sies ofte at i samfunn der man forkaster troen på Gud, er man villig til å tro på alt annet. Det interessante er at man nå er villig til å straffeforfølge de som ikke deler et postmoderne syn på virkeligheten. Vi har avskaffet troen på en objektiv sannhet, gitt oss alle muligheter til å definere den selv. Selv opplysningstidens idealer forkastes. Det er ingen sannhet å finne, selv ikke med fornuften. Sannheten betraktes som en sosial konstruksjon, utenfor rekkevidden av både vitenskap og kristen tro, vi avviser altså både Gud og fornuft.

Det står mye på spill. Skal vi forhindre skjebner som den til Keira Bell og den fire år gamle gutten i dokumentaren til HBO trenger vi en sannhet å lene oss på.

 

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med på diskusjonen
Andre kommentarer