Med Pride inn i norske barnehager

Barnehage
Foto La Rel Easter fra Unsplash

Hva foregår i norske barnehager? Avisen Gudbrandsdølen-Dagningen (GD) har tatt turen til Hammermo i Lillehammer for å få et innblikk i hvordan den oppfyller samfunnsoppdraget om toleranse og respekt for mangfold. I en reportasje 11. februar kan styreren Marianne Nordset fortelle at hun ikke vet om andre barnehager er så tydelige i sin feiring av Pride og kjønnstematikk som de er, men i Hammermo barnehage er det liten tvil om hvilket budskap som forkynnes.

Ingen skal beskylde barna i Hammermo FUS barnehage på Lillehammer for å ha et snevert verdisyn, slår GD utsendte medarbeider fast. I vinduene i barnehagen er det klistret opp fargerike tegninger i alle regnbuens farger.

Budskapet er klart: Kjærligheten kjenner ingen grenser.

Bare se her i denne boka, sier Mille til journalisten.

Wilma har to mammaer, og det går an å ha to pappaer også, sier hun.

De andre barna nikker,

Sånn er det bare, synes de.

Barnehagestyrer Marianne Nordset er ifølge GD såre fornøyd. En av barnehagens oppgaver er å lære barna toleranse og betydningen av mangfold. Hun sier til GD at de gjennom året tar opp ulike spørsmål som har med verdisyn å gjøre. Denne gangen startet det hele med at de snakket om forelskelse, et tema som barna ifølge Nordset er veldig interessert i. Og hun kan fortelle at det etterhvert har blitt et utvidet begrep hos barna. Barna har oppdaget at den skjer i alle former.

Nordset sier til GD at hennes inntrykk er at foreldrene synes det er greit at barnehagen har dette på dagsorden. Hun sier det handler om å bli bevisst på det som kan være annerledes og ukjente samlivsformer, samt akseptere det uten fordommer.

Har dere vært forelsket noen gang, spør journalisten fra GD barna.

Å ja, svarer Hanna. Da blir man veldig varm. Kanskje litt svett i panna også. Men det er en god følelse. Jeg har vært litt forelsket i Luca og litt i Miriam. Jeg liker dem begge to.

Hvis to mammaer ønsker seg barn, så må det en mann til, det er de enige om. Men Hammermo-barna forteller med den største selvfølgelighet om donorer og surrogatmødre. Det blir barn av det uansett hvem som er foreldre, slår barna fast.

Alt går an, får journalisten vite. Til og med at gutter går med skjørt og har neglelakk.

Barna har latt seg inspirere av den fargerike Pride-logoen. Det viser galleriet i vinduet med all tydelighet. Fantasi i fri og fargerik dressur.

Mathilde kan fortelle GDs utsendte at hun til og med har gått i Pride-paraden i Lillehammer i fjor, og at hun var pyntet med glitter i ansiktet og fint flagg i hånda.

Men hva er Pride, spør journalisten.

Det er jo festen hvor vi feirer kjærligheten, er svaret han får.

Pride?

-Klart vi vet hva Pride er! Å elske den man vil er en menneskerett!
Ingen skal beskylde barna i Hammermo FUS barnehage på Lillehammer for å ha et snevert verdisyn. Budskapet er klart; kjærligheten kjenner ingne grenser.

Lærer toleranse: Barnehagestyrer Marianne Nordset forklarer for Lucas og Hanna.
Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Foto: Headway fra Unsplash

Kristent ressurssenter utvider staben

Peter Risholm gikk nylig inn i nyopprettet stilling i Kristent Ressurssenter. Der vil han jobbe med «kommunikasjon og samfunn», ifølge organisasjonens pressemelding. Den 1. desember