Macron til kamp mot det han mener er illiberalt tankegods i EU

Foto: Christian Lue fra Unsplash
Foto: Christian Lue fra Unsplash

EU må kjempe en «kultur- og sivilisasjonskamp» for å stanse fremveksten av illiberale ideer som truer europeiske verdier, mener Emmanuel Macron. Det skriver Document.no.

Den franske presidentens uttalelse kommer etter et EU-toppmøte der mange av lederne gikk i klinsj med Ungarns statsminister Viktor Orbán i forbindelse med en omstridt lov som forbyr å vise LHBT+-emner til barn. Macron fordømte loven og støttet opp om EUs planer om å gå til sak mot Ungarn.

– Hvordan havnet europeiske folk her? Vi ser det i flere medlemsland – som Ungarn, Polen og mange andre – en antiliberal konservatisme som går mot våre verdier. Det undergraver de verdiene og det som gjennom århundrer har blitt en kjerne i vestlig, liberalt demokrati, sier presidenten.

Den ungarske loven har også rettet søkelyset på EUs manglende evne til å holde «illiberale demokratier» i tømmene. Kritikere mener Polen og Ungarn i fler år har blåst av unionens demokratiske verdier.

– Vi må gi vår liberale verdier og vise styrken som ligger i demokratiene våre, sier Macron.

– Det er ikke først og fremst tilbakegangen på lovfeltet som bekymrer meg, men tilbakegangen i mentalitet. Dermed er det en kultur- og sivilisasjonskamp vi må kjempe, legger han til.

Macron tilbyr ingen mirakelkur, men foreslår å ta intellektuelle og sivilsamfunnet inn i debatten, noe han håper kan bidra til å gjenopplive demokratiske verdier der de er svekket.

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Les boka Har du lyst har du lov

Her kan du lese den mye diskuterte boka Har du lyst har du lov, av den kjente psykologen og sexologen Thore Langfeldt: https://www.nb.no/items/2e4cc55e4a3d7a3cf43fba29206769f4?page=0