Kvinne fødte eget barnebarn

Nyheter
Foto: Branden Harvey fra Unsplash

Amerikanske Cecile Eledge har båret fram en datter til sønnen og hans ektemann.

Da Cecile Eledges sønn Matthew og hans mann Elliot Dougherty fortalte at de ønsket å starte en familie, foreslo Eledge som da var 59 år, at hun kunne være surrogatmor.

– Selvfølgelig lo alle av forslaget, forteller hun til BBC.

Men det som begynte som en slags familiespøk, endte forrige uke med at hun i en alder av 61 år fødte sitt eget barnebarn, den friske jenta Uma Louise.

Det homofile paret bor i Omaha i den amerikanske delstaten Nebraska, i nærheten av Eledge og mannen hennes. Da de begynte å undersøke hvilke muligheter de hadde, var det en lege som sa til dem at det kunne være en reell mulighet å la Eledge være surrogatmor.

Etter å ha vært gjennom et intervju og en rekke tester, fikk Eledge grønt lys fra legene.

Hun sier til BBC at hun er svært helsebevisst og selv aldri var i tvil om at hun kunne bære frem barnet.

Sønnen hennes bidro med sæd og hans svigerinne var eggdonor.

Positiv respons

Ifølge surrogatmoren gikk graviditeten fint, men at symptomene var litt sterkere sammenlignet med de tre graviditetene da hun bar frem sine egne barn.

Hun forteller til BBC at responsen på det spesielle svangerskapet stort sett har vært positiv, men at noen, inkludert hennes to andre barn, ble litt sjokkert da de først hørte om det.

Svigersønnen hennes mener det hun har gjort er både vakkert og uselvisk.

Les også: Unge Høyre sier ja altruistisk surrogati

– Eksepsjonell fødsel

Det homofile paret var til stede under fødselen ved Nebraska Medical Center i Omaha.

– Vi er veldig takknemlige for at både Uma og hennes bestemor er her, glade og friske, sa Matthew Eledge etter fødselen forrige uke ifølge CBS News.

Legen Ramzy Nakad som tok imot baby Uma, forklarer at hans team som er spesialister på høyrisikofødsler, ofte har eldre pasienter. Han kaller likevel denne fødselen eksepsjonell.

De nybakte fedrene Matthew Eledge (t.v.) og Elliot Dougherty hilser på baby Uma som er i bestemor Cecile Eledge armer, etter fødselen

– Det finnes alltid håp

Cecilie Eledge forteller at de har valgt å dele sin historie for å motvirke det de mener er eksempler på «hat» mot LGBT-individer og deres familier. De mener historien illustrerer at det alltid finnes håp.

Selv om ekteskap mellom to av samme kjønn har vært tillatt i Nebraska siden 2015, finnes det ikke noe lov som forbyr diskriminering basert på seksuell legning. Matthew Eledge, som er lærer, mistet jobben for fire år siden, da han informerte skoleledelsen om at han skulle gifte seg med Elliot.

 

I Norge er surrogati ikke lovlig, men flere partier har tidligere uttrykt at de ønsker å åpne for dette i en eller annen form.

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Foto: Cecilie Johnsen fra Unsplash

MF beklager overfor skeive

– I år flagger vi med regnbueflagget i juni måned for å markere og synliggjøre mangfold, toleranse og inkludering. Det sa rektoren ved MF vitenskapelig