Ingun Wik ved Helsestasjon for kjønn og seksualitet: Lar barn finne sin plass på kjønnskartet

Ungdom
Foto Devin Avery fra Unsplash

Avisen Dagen besøker Ingun Wik ved Helsestasjonen for kjønn og seksualitet i Oslo.

Et ark ligger på bordet til ­avdelingslederen. Det fremstår som et koordinatsystem på en bakgrunn som gradvis går over fra rosa til blått.

– Tenker dere at det finnes to kjønn?

– Vi jobber ut fra at det ikke er en binær inndeling, sier Wik til Dagen.

– Kjønn handler om å være mer eller mindre mann eller kvinne. Noen har ikke en opplevelse av kjønn og kjenner seg utenfor, noen har en opplevelse av å være flytende eller begge deler samtidig, legger hun til.

– Men kjønnspolariteten er vel grunnleggende i skaperverket?

.

Indre konflikt

For tiden er slike spørsmål spesielt aktuelle politisk. Det pågår høring om «Nasjonal retningslinje om helsetilbud for personer med kjønnsinkongruens». Fristen for å svare er kommende fredag, 28. februar.

Enkelt sagt er kjønnsinkongruens et manglende samsvar mellom biologisk kjønn, eller «tildelt kjønn ved fødsel», og opplevd kjønn. Noen som har denne opplevelsen, utvikler kjønnsdysfori, som er et sterkt ubehag knyttet til sitt anatomiske kjønn.

Enkelte ønsker da å «skifte kjønn» samt gjøre kroppen mer i samsvar med det kjønnet de føler seg som, ved hjelp av hormonbehandling og/eller kirurgiske inngrep. Et eksempel kan være at en person som føler seg som en gutt, ønsker å fjerne brystene.

Et av poengene med den nasjonale retningslinjen er å gjøre mer av tilbudet til slike pasienter lettere tilgjengelig i hele landet. For eksempel kan det dreie seg om hormonbehandling for å gjøre kroppen mer maskulin eller feminin.

Fact box

Lavterskeltilbud

Helsestasjon for kjønn og seksualitet er landets eneste i sitt slag og ligger i sjuende etasje i samme bygning som Grünerløkka helsestasjon.

– Vi er et helsetilbud for mennesker fra 0 til 30 år. Teamet er tverrfaglig, og alle faggrupper har videreutdanning i sexologi fra Universitetet i Agder, sier avdelingsleder Wik.

Et stort regnbueflagg står sammenrullet like innenfor døren.

Selv er Wik utdannet helsesykepleier. Teamet består også av lege, psykolog og professor i sexologi.

Vil endre kroppen

Oslo-borgere som har spørsmål på feltet, kan komme til denne spesielle helsestasjonen. Foreløpig finnes det ikke tilsvarende tilbud andre steder i landet.

– Jeg har jobbet her i snart ti år, men har ikke selv en skeiv historie. Jeg har definert meg som en A4, kristen jente med barn og stasjonsvogn, sier Wik.

I starten kunne hun lure på hvorfor det skulle være så vanskelig med kjønnsidentitet og å forsone seg med den kroppen man har fått tildelt.

– Men i møte med de som har hatt behov for å få endret på kroppene sine, erfarer jeg at dette er en sterk opplevelse det ikke er mulig for andre å sette seg inn i. Det finnes ingen objektive mål som kan overbevise andre, hvordan man vet at man er jente, gutt eller ingen av delene.

 

Dagen

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Foto: Rubaitul Azad fra Unsplash

El Salvador forbyr kjønnsideologi i skoleverket

President Nayib Bukele forbyr alt utdanningsmateriell som inneholder såkalt kjønnsideologi fra offentlige skoler og universiteter i El Salvador. Det skriver Document.no. FDocument.no skriver at forbudet