Første transkjønnede biskop i USA

Foto: Rev. Dr. Megan Rohrer bilde fra Cosmo Magazine
Foto: Rev. Dr. Megan Rohrer bilde fra Cosmo Magazine

Megan Rohrer (som bruker kjønnsnøytral pronomen) er den første åpne transkjønnede personen til å bli valgt som biskop i Evangelical Lutheran Church in America (Elca), som er det nettverket av amerikanske kirker som anses å ha nærest slektskap til Den norske kirke. Det skriver Vårt Land. Biskoper velges her for seksårsperioder.

Vårt Land skriver videre:

– Jeg er ydmyk og beæret, og klar over at dette kallet er større enn meg, sa Rohrer i en tale etter at stemmesedlene ble talt på lørdag.

Rohrer er kjent for sitt samfunnsengasjement for hjemløse og i LHBT-saker. Rohrer ble ordinert gjennom en «ekstraordinær kandidaturprosess» i 2006, som første åpne transkjønnede person.

Første åpent homofile valgt til biskop

Ved Elcas kirkemøte i 2009 ble det åpnet for at personer i likekjønnet forhold kunne bli ordinert som «Rostered leaders» (prester og diakoner). Frem til da hadde kirkesamfunnet ikke hatt åpning for vigslede ledere med LHBT-legning. I 2013 ble Guy Erwin, som den første åpent homofile personen, valgt til biskop i kirkesamfunnet.

I 2014 ble Megan Rohrer den første transpersonen til å bli prest i en Elca-menighet. Nå er Rohrer den første transpersonen som har blitt valgt til biskop i et stort amerikansk kirkesamfunn.

– Dette er historisk

April Maja Almaas, prest i Den norske kirke i Trondheim, var opprinnelig prest i Elca i samme synode som Rohrer. Almaas sier Sierra Pacific Synod, som dekker Nevada og det nordlige California, har vært spesielt tydelig i sin støtte for full inkludering av LHBT-personer. Hun sier at begge finalekandidatene til bispevalget representerte LHBT.

– Når det er sagt, er dette historisk. Det er veldig få transpersoner som er holder stillinger som menighetsprester i Elca, og dette var et svært tett valg, sier hun.

Almaas sier at de fleste reaksjonene på valget har vært veldig positive.

– De roser Elca for å være inkluderende for alle som er en del av deres kirkesamfunn.

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Foto: Drahomir Posteby Mach fra Unsplash

Stortinget heiste Prideflagget

Regnbueflaggets budskap om mangfold og likeverd har stor symbolsk verdi. Det er flott at dette kan vaie her ved siden av det norske flagget –

Foto: Ricardo Gomez Angel fra Unsplash

Det er ikke ulovlig å brenne Prideflagg

I et debattinnlegg i avisen Vårt Land skriver advokat Geir Lippestad at han reagerer på at politiet etterforsker brenningen av Pride-flagg på Haugenstua 1. juli, mens de