Første transkjønnede biskop i USA

Nyheter
Foto: Branden Harvey fra Unsplash

Megan Rohrer (som bruker kjønnsnøytral pronomen) er den første åpne transkjønnede personen til å bli valgt som biskop i Evangelical Lutheran Church in America (Elca), som er det nettverket av amerikanske kirker som anses å ha nærest slektskap til Den norske kirke. Det skriver Vårt Land. Biskoper velges her for seksårsperioder.

Vårt Land skriver videre:

– Jeg er ydmyk og beæret, og klar over at dette kallet er større enn meg, sa Rohrer i en tale etter at stemmesedlene ble talt på lørdag.

Rohrer er kjent for sitt samfunnsengasjement for hjemløse og i LHBT-saker. Rohrer ble ordinert gjennom en «ekstraordinær kandidaturprosess» i 2006, som første åpne transkjønnede person.

Første åpent homofile valgt til biskop

Ved Elcas kirkemøte i 2009 ble det åpnet for at personer i likekjønnet forhold kunne bli ordinert som «Rostered leaders» (prester og diakoner). Frem til da hadde kirkesamfunnet ikke hatt åpning for vigslede ledere med LHBT-legning. I 2013 ble Guy Erwin, som den første åpent homofile personen, valgt til biskop i kirkesamfunnet.

I 2014 ble Megan Rohrer den første transpersonen til å bli prest i en Elca-menighet. Nå er Rohrer den første transpersonen som har blitt valgt til biskop i et stort amerikansk kirkesamfunn.

– Dette er historisk

April Maja Almaas, prest i Den norske kirke i Trondheim, var opprinnelig prest i Elca i samme synode som Rohrer. Almaas sier Sierra Pacific Synod, som dekker Nevada og det nordlige California, har vært spesielt tydelig i sin støtte for full inkludering av LHBT-personer. Hun sier at begge finalekandidatene til bispevalget representerte LHBT.

– Når det er sagt, er dette historisk. Det er veldig få transpersoner som er holder stillinger som menighetsprester i Elca, og dette var et svært tett valg, sier hun.

Almaas sier at de fleste reaksjonene på valget har vært veldig positive.

– De roser Elca for å være inkluderende for alle som er en del av deres kirkesamfunn.

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter