Fletall i Misjonskirken for å beholde dagens syn på samliv

Foto: Nick Karvounis fra Unsplash
Foto: Nick Karvounis fra Unsplash

Ifølge pastor Sten Sørensen tyder signalene på at flertallet ikke vil åpne for medlemskap for mennesker som lever i likekjønnet samliv. Han har deltatt under debatten for ledere i trossamfunnet. Det skriver avisen Dagen.

– Hvis ledelsen i vår sammenheng skal ha med seg signaler fra dette møtet, så var disse ganske tydelige, mener Sørensen, som deltar på pastor- og medarbeidersamlingen i Misjonskirken Norge i Kragerø denne uken.

Med gruppearbeid og åpen debatt diskuterte Misjonskirkens ledere tirsdag kirkesamfunnets samlivsteologi i over fem timer.

 

Under en flere dager lang ledersamling, var forslag om å endre praksis i forhold til medlemskap et av temaene.

To forslag var på forhånd sendt ut av ledelsen i trossamfunnet, og disse ble diskutert.

Det ene forslaget er å beholde dagens ordning, som innebærer at mennesker som lever i likekjønnet samliv ikke kan være medlemmer i kirkesamfunnet.

Det andre forslaget åpner for at mennesker i likekjønnet samliv kan være medlemmer, og også inneha visse oppgaver.

 

Uro i menighetene

Saken er krevende for trossamfunnet, men ifølge Sørensen var debatten preget av respekt.

– Jeg må si det var gledelig at vi klarte å diskutere dette med lave skuldre, i en vennlig og respektfull tone, sier Sørensen.

Stavanger-pastoren mener likevel det under debatten ble så tydelig at flertallet ikke ønsker en endring, at han ikke kan se for seg at ledelsen går videre på et slikt spor.

– Hvis de er rimelig musikalske, så ser de at vi er langt unna å ville endre dette, sier Sørensen.

Skaper uro

Han er usikker på om det er klokt å involvere menighetene bredt i saken, utover pastorer og medarbeidere, slik situasjonen er.

Planen er at saken skal tas opp i en generalsamtale på forsommeren, hvor delegater fra menighetene kan delta, etter hva Dagen forstår.

– Jeg er redd for at man da bare skaper uro og at menighetene tar støyten.

– Men vil du snyte menighetene for å delta i prosessen?

– Dette er krevende, men jeg er redd for at det kan bli veldig problematisk i menighetene, sier Sørensen, og peker på at signalene fra debatten i Kragerø viser at trossamfunnet trolig ikke kommer til å endre praksis nå uansett.

«Uenighetsrommet»

Generalsekretær i Misjonskirken Norge, Siri Iversen, har ikke besvart Dagens henvendelser de siste dagene.

Pastor i Misjonskirken Betlehem Oslo, Erik Andreassen, sier denne menigheten ikke har det travelt med å lande spørsmålet når det er gode samtaler på nasjonalt nivå.

– Ingen er tjent med forhastede prosesser eller ukloke endringer, sier Andreassen til Dagen.

– Er ditt inntrykk at Misjonskirken Norge vil åpne for å endre reglene for medlemskap, ut fra signalene under debatten i Kragerø?

– Jeg vil ikke spekulere i dette. Temaet er for viktig og dyptgripende til å gjøres til en kirkepolitisk kampsak. Heldigvis er Misjonskirken Norge velsignet med mange mennesker med varme hjerter og klare tanker, og jeg er trygg på at det går an å ha en god samtale hvor vi utforsker hvor stort uenighetsrommet kan være i dette spørsmålet, svarer Andreassen.

– Det jeg opplever er enstemmig, er ønsket om å forkynne evangeliet til hele verden og skape gode fellesskap for alle.

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter