Familieminister Kjersti Toppe mener surrogati fra utlandet bør forbys

Foto: Tingey Injury Law Firm fra Unsplash
Foto: Tingey Injury Law Firm fra Unsplash

Kjersti Toppe (Sp) mener at å få barn ved hjelp av surrogati kan sammenlignes med menneskehandel. Likestillingsminister mener det er uklokt å skulle straffe nordmenn som får barn ved hjelp av surrogati i utlandet.

– Det er forbudt i Norge, og jeg står veldig bak det. Jeg er motstander av surrogati av ulike grunner. Blant annet barnerettighets perspektivet. Det er en risiko for at barn blir satt til verden og blir foreldreløse.  Det kan være store og små kriser, der foreldrene som har bestilt barnet ikke kommer og henter. Det finnes nok eksempler som viser at dette er risikofylt. Ikke bare når det gjelder krig. Krigen har jo fått frem denne industrien.

Hun viser til Ukraina, som sammen med USA er et av de vanligste destinasjonene for typen surrogati hvor en henter barnet hjem til et annet land.

Det andre er at surrogati i seg selv kan sammenlignes med menneskehandel. En kommersiell industri hvor det er stor fare for å utnytte sårbare kvinner. Skal vi gjøre barn til en vare du kan bestille og kjøpe?

– Det går jo på om det er en menneskerett for å få barn om surrogati skal være en del av tilbudet ved barnløshet. Jeg mener det er feil, sier Toppe til NRK.

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Foto: Cecilie Johnsen fra Unsplash

MF beklager overfor skeive

– I år flagger vi med regnbueflagget i juni måned for å markere og synliggjøre mangfold, toleranse og inkludering. Det sa rektoren ved MF vitenskapelig