Akademikere ved Cambridge sier nei til transaktivistisk «tankekontroll»

Foto: Antenna cw fra Unsplash
Foto: Antenna cw fra Unsplash

Et program som har som formål å oppmuntre universiteter til å følge diverse råd for å forhindre diskriminering av transer må endres, etter at akademikere ved det anerkjente universitetet i Cambridge nektet å skrive under på programmet. Det skriver Document.no.

Document.no skriver videre at Advance HE, en transaktivistisk gruppe som beskriver seg selv som en veldedig organisasjon som gir råd til høyere utdanningsinstitusjoner, nå må  bøye seg for presset, og love å endre retningslinjene for sitt program Athena Swan, som blant annet krever at universitetene skal fostre en «kollektiv forståelse om at kjønn» er noe man kan velge.

The Times skriver:

Cambridge University academics had refused to commit to the Athena Swan programme, arguing that the issue should be a matter for debate.

Minst 13 universiteter har adoptert Advance HEs retningslinjer siden de ble introdusert i fjor, men det reelle tallet er trolig langt høyere.

Critics say the charity is a money-making exercise, similar to the Stonewall Diversity Champions scheme.

Advance HE har sopt inn over 15,2 millioner pund fra universitetene, og toppsjefen for den angivelig veldedige organisasjonen, Alison Johns, har en årslønn på 172 000 pund. Det tilsvarer over 2 millioner norske kroner.

Michelle Donelan er minister for høyere utdanning. Hun mener Advance HE er en halvt offentlig og halvt privat organisasjon som på sitt verste er et farlig initiativ som underminerer forskning og kunnskap.

– We want universities to focus on delivering high quality face-to-face teaching, not wasting money, sier Donelan.

Da initiativet ble introdusert i fjor, var prinsippet i Athena Swan-programmet følgende:

“Tackling the discriminatory treatment often experienced by trans people.”

Men prinsippene ble så endret til en forpliktelse om å «fostre en kollektiv forståelse av at individer har retten til å bestemme deres egen kjønnsidentitet og takle de spesifikke problemene transer og ikke-binære mennesker møter på».

Advance HE er i samtaler med EU-kommisjonen om å utvide Athena Swan-programmet til EU-landene.

Hvis EU-kommisjonen og Advance HE inngår et slikt samarbeid, kan britiske universiteter bli tvunget til å skrive under på prinsippene i Athene Swan-programmet for å kunne søke om forskningsmidler fra EU. Dette programmet også bli gjeldende for norske universiteter gjennom EØS-avtalen.

Document har tidligere omtalt Kathleen Stock, en professor i filosofi som måtte forlate Sussex University fordi studentene ikke likte hennes tradisjonelle syn på kjønn. Stock beskriver programmet til Advance HE som «uhyggelig».

– The whole thing is topsy turvey. Universities should comply with equality law. There is no need to insist on extra performances of obeisance to radical political positions.

Arif Ahmed foreleser i filosofi ved universitetet i Cambridge. Han var en av akademikerene som protesterte mot programmet.

– It’s welcome that Athena Swan is reconsidering what could have been a charter for thought-control, as many of us had been warning. A university should absolutely not be ‘fostering collective understanding’ on controversial issues but encouraging open debate.

 

Document.no

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter