En altertavle til besvær

Nyheter
Foto: Branden Harvey fra Unsplash

 

Samlivsrevolusjonens lesere er kjent med at St. Paulus-kirken i Malmø nylig avduket en LHBTI-altertavle. Men nå viser det seg at jubelen har en bismak, for altertavlen er mer tvetydig enn man forstod på forhånd. Det er faktisk mulig å tolke den stikk motsatt av det en først antok.

Det har nemlig kommet kritikk fra transmiljøet, og en slik kritikk tar man selvfølgelig på største alvor.

At det er to homofile par i kunstverket, er ifølge kirken helt ukontroversielt. Men at det er en slange der, som tradisjonelt står for det onde, og at den også blir til en transperson, betyr at en kan tolke tavlen dit hen at en transperson er ond eller djevelen, og det kan ikke den svenske kirken tåle.

I tillegg er det halvspiste epler på bakken. Og eplet symboliserer i dette tilfellet kunnskap, og det skal ikke mye fantasi til for at noen stiller spørsmål ved hvilken kunnskap som formidles.

Alt i alt kan det gjøres så mange forskjellige tolkninger, og der flere perspektiver kan være vanskelige, at kirken ikke kan stå inne for innholdet. Fremfor alt går kirken imot tradisjonen om hvordan djevelen og kunnskapen tolkes.

Kirkens prest Per Svensson har derfor bestemt at altertavlen skal henge utenfor kirkerommet.

Til nettavisen Svenska kyrkan sier Svensson at de til å begynne ikke skjønte kompleksiteten i altertavlen, men at de ved nærmere ettertanke og nøye diskusjoner med ledelsen har kommet til at det ikke er noe annet alternativ enn å flytte det fra kirkerommet. Han understreker at beslutningen ikke har noe å gjøre med den svenske kirkens standpunkt i LHBTI-spørsmålene, som de fortsetter å jobbe med, og legger til at kirken for øyeblikket planlegger deltakelsen i den årlige Pride-festivalen i juni.

Det er ikke lett å skrive om kirkehistorien slik at den passer inn i LHBTI-bevegelsens versjon og forståelse. I deres verden er det lett å trå feil.

Samtidig er elementene som kritiseres så tydelige, at det er vanskelig å tro at de ikke er plassert der med en hensikt…

 

Kjøp Kjell Skartveits nye bok her!

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Foto: Rubaitul Azad fra Unsplash

El Salvador forbyr kjønnsideologi i skoleverket

President Nayib Bukele forbyr alt utdanningsmateriell som inneholder såkalt kjønnsideologi fra offentlige skoler og universiteter i El Salvador. Det skriver Document.no. FDocument.no skriver at forbudet