Biskop Kari Veiteberg svarer ungdom i ny bok

Foto: Bokomslag, Store spørsmål - korte svar av Kari Veiteberg

I sin nye bok Store spørsmål – korte svar, svarer biskop Veiteberg på ulike spørsmål fra ungdommer. Hun har samlet 59 spørsmål og svar i boka.

Avisen Vårt Land skriver at når ungdom spør om sex, vil Veiteberg vise forståelse for de unges erfaringer og samtidig hjelpe dem til etisk refleksjon.

– Jeg har hørt at mange unge får kunnskap om sex gjennom porno på nett. Hvis jeg skal bidra med noe, må det handle om grensesetting og å utvide forståelsen av hva seksualitet er, sier biskopen til avisen.

Et av spørsmålene biskopen svarer på, er om sex utenfor ekteskapet er synd. Mens kirken tradisjonelt har svart at seksuelt samliv bør skje innenfor ekteskapets ramme, vil ikke Veiteberg ifølge Vårtt Land gi et så kategorisk svar:

– Om vi blir enig om å forstå synd som alt som truer livet og det som er godt, så er ikke sex utenfor ekteskapet synd. Sex utenfor ekteskapet kan selvsagt være synd, men ikke fordi det skjer utenfor ekteskapet.

Hun er opptatt av at man først må definere både synd og sex før man kan svare skikkelig på spørsmålet. Som eksempler på synd, nevner hun grådighet, å ikke respektere grenser, destruksjon, vold.

– Det kan foregå både i og utenfor ekteskapet, skriver hun.

På spørsmål fra Vårt Land om hva hun tenker om de som argumenterer for å vente med sex vil ofte si at sex er sårbart og derfor bør skje innenfor ekteskapets ramme, svarer hun:

– Her er vi helt enige, det er sårbart og vi trenger trygge rammer. Men mange av de jeg snakker med har allerede hatt sex, og de kommer ikke til meg for å spørre om råd. Det viktige for meg er å kunne åpne for en samtale som gjør det mulig å bidra med etisk refleksjon og livshjelp.

For biskopen er det viktig å formidle at samtykke er en forutsetning for sex, og hun oppfordrer til å vente til man er klar og trygg.

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Foto: Dainis Graveris fra Unsplash

Farlig lettvint om kjønn

I sitt innlegg Det androgyne 13.07. prøver Jørg Arne Jørgensen (JAJ) å stille seg utenfor debatten og gi kjønn en analyse fra et slags olympisk