Ung.no frarådet unge å oppsøke konservative kristne

Ungdom
Foto Devin Avery fra Unsplash

Nettstedet Ung.no drives av Bufdir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet) og skal gi “offentlig og kvalitetssikrete” råd til unge som stiller spørsmål til dem.

Nylig henvendte en 17 år gammel jente seg ti nettstedet med spørsmål om hennes borgerlige konfirmasjon stod i veien for å bli med i kirken.

Spørsmålet lød som følger:

SPØRSMÅL: «Hei, dette høres sikkert ganske rart ut men jeg angrer på at jeg konfirmerte meg borgerlig. Når jeg konfirmerte meg var jeg ateist og pga det valgte jeg borgerlig konfirmasjon. Nå etter 2 år angrer jeg skikkelig. Mye vondt har skjedd med meg de siste 2 årene. Rus, alkohol, korona, og mye psykiske problemer. Jeg prøver å komme meg videre og jeg har funnet ut at å bli kristen igjen har av en eller annen grunn hjulpet meg. Eller det føles litt ut som en trygghet for meg siden jeg er engstelig over ganske mye. Jeg mener ikke at jeg kommer til å bli kjempekonservativ. Det er mye med kristendommen jeg er uenig i, men jeg føler at det har hjulpet meg i det siste, men jeg føler og at siden jeg konfirmerte meg borgerlig så kan jeg ikke være helt kristen, eller jeg føler meg litt «falsk» pga det. Jeg har gjort så mye feil og dumt at jeg føler at løpet er liksom kjørt. Kan jeg fortsatt bli kristen selv om jeg ikke «bekreftet» at jeg var kristen da jeg konfirmert jeg borgerlig?

Svaret (Besvart: 2021-08-08 18:24) fra Ung.no inneholdt blant annet en anbefaling om ikke å snakke med “de aller mest konservative kristne”:

Hei

Det er ikke noe problem å være kristen selv om du konfirmerte deg borgerlig. Det at du tidligere i livet var i tvil er ikke noe hinder for deg i dag.

Mitt råd er at du oppsøker en ansatt i kirken og snakker med hen. Ikke snakk med de aller mest konservative kristne, det tror jeg kan styre livet ditt i for stor grad.

Det er flott at du har funnet ro og trygghet i troen. Det er det som er meningen med en tro. Man skal slippe å føle seg alene, man skal føle seg god nok som man er og felleskapet i troen er også viktig.

Legger ved en artikkel som muligens er av interesse.

Lykke til videre.

Med vennlig hilsen helsesykepleier.»

 

.Det var avisen Dagen som først omtalte saken, og en konservativ kristen, medlem av Den norske kirke og Kirkerådet, Therese Egebakken (23), reagerer på karakteristikken og sier til avisen:

Jeg syns det var en ganske rar måte av en helsesykepleier å svare på. Det fremstilles som at konservative er noe negativt og nesten noe «farlig» som man må være obs på.

Hun mener det er ekstra uheldig å gi et slikt svar til en ung person i en vanskelig situasjon.

Denne ungdommen som spør, virker å være i en krevende situasjon. Og så svarer en voksenperson i dette forumet på en stressende måte at man egentlig må være på vakt for konservative voksne i kirken. Det var ufint og trist å lese.

På spørsmål fra Dagen om konservative kristne er mer opptatt av å kontrollere andres liv enn liberale, svarer hun:

Det kjenner jeg absolutt ikke igjen. Når det gjelder samlivsspørsmål, kan konservative kanskje gi tydeligere råd enn liberale, men de kommer ikke med en pekefinger. Og alle kirkelig ansatte vil uansett møte en søkende person med varme og trygghet, samme hvilken side av kirkelandskapet de måtte befinne seg på.

Dagen har kontaktet Bufdir og ung.no med kritikken fra Egebakken. Direktoratet ønsket å svare skriftlig.

Håvard Atle Skaug, redaktør for Ung.no og avdelingsdirektør i Bufdir, tar selvkritikk i en epost.

«Ung.no er religionsnøytralt og skal ikke svare konkret på åndelige eller personlige spørsmål om egen tro – her har det skjedd en glipp og det beklager vi.»

Dagen spurte også om i hvilken grad svaret fra helsesykepleieren kan kalles kvalitetssikret informasjon.

Skaug svarer at: «Vi sjekker nå rutinene våre for å finne ut hvorfor retningslinjene våre ikke er fulgt godt nok i dette tilfelle, og vil omgjøre svaret som ligger ute på ung.no».

Ifølge Dagen ble  teksten endret  tirsdag formiddag og uttalelsen om konservative kristne fjernet.

Dagen

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter