Ugandas president vedtar dødsstraff for homofile

Foto: Daniel Gregoire fra Unsplash
Foto: Daniel Gregoire fra Unsplash

Ugandas president Yoweri Museveni har samtykket til en lov der homofili kan straffes med døden. Landet skal begynne å praktisere loven umiddelbart. Det skriver Document.no.

Museveni skulle opprinnelig vedta loven i slutten av april, men han sendte den da tilbake til nasjonalforsamlingen for en ny vurdering.

 

Det var ikke fordi han selv var imot lovforslaget, men fordi han mente at skeive som har gitt opp sitt tidligere liv som homofil, burde få en ny sjanse og at dette burde tydeliggjøres i loven.

Document skrev første gang om dette i slutten av mars, og nå er det altså endelig blitt en realitet i lovverket.

Den afrikanske republikken Uganda innfører et av verdens strengeste lovverk for å regulere innbyggernes seksuelle legning. Landets ca. 46 millioner innbyggere må heretter leve med vissheten om at visse seksuelle handlinger i verste fall kan straffes med døden.

Det er en talsperson for landets parlament som mandag opplyser om denne nye loven, ifølge NTB-Reuters.

Homofili har lenge vært ulovlig i Uganda, noe det også er i over 30 andre afrikanske land. Men nå tas det altså et langt steg i retning av å skjerpe straffene.

Loven er en av verdens strengeste mot LHBT-personer. Det er åpenbart meningen at dette skal være mer enn en «papirbestemmelse», ledende politikere i landet går nå ut og oppfordrer rettsvesenet til å begynne å praktisere den nye loven straks.

– Jeg oppfordrer nå de som har plikt under loven til å utføre mandatet som er gitt dem. Folket i Uganda har talt, og det er din plikt å håndheve loven på en rettferdig og standhaftig måte, skriver parlamentsleder Anita Among på Twitter.

Det er riktig nok ikke slik at enhver form for homofili skal straffes med døden. Dødsstraffen vil gjelde for «serieforbrytere» og for å ha sex med funksjonshemmede av samme kjønn, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW).

Det reageres mange steder med sjokk og vantro over denne loven som nå innføres i det i all hovedsak kristne landet (84 prosent av befolkningen er kristne). Det er vanligvis i strengt islamske land at homofili straffes hardt.

Loven har blitt fordømt av FN, vestlige styresmakter, bedrifter og menneskerettighetsorganisasjoner.

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter