Tik Tok fjernet videoer til KrFs Truls Olufsen-Mehus

Foto: Alexander Shatov fra Unsplash
Foto: Alexander Shatov fra Unsplash

Da KrF-politiker Truls Olufsen-Mehus nylig gikk inn på TikTok, var en av videoene hans borte. Det skriver avisen Dagen.

I følge Dagen hadde det kinesiske selskapet blitt oppmerksomme på en sju måneder gammel snutt, som de mente var «hatefull».

Videosnutten tar opp hva som blir undervist om kjønn til norske skolebarn.

Den viser klipp fra NRK-programmet Folkeopplysningen og skjermvideoer av undervisningsmateriell fra norsk skolevesen, mens Olufsen-Mehus kommenterer underveis.

I snutten trekker politikeren blant annet fram en digital skoleoppgave der man skal fullføre følgende setning med riktig svar: «Hvis du identifiserer deg med det juridiske kjønnet du fikk da du ble født, er du …»

De som svarer «gutt eller jente» får opp at de har svart feil, mens de som svarer er «cisperson» får opp at de har svart rett.

SKOLEBOK: Slik ser det ut i ett av klippene i videoen Olufsen-Mehus fikk fjernet av TikTok.

– I lærebøker er det ikke lenger biologi som er rett svar, sier Olufsen-Mehus i videoen som Kristent Ressurssenter står bak.

Dagen har spurt det kinesiske selskapet hvorfor de stemplet videoen som hatefull og fjernet den.

Vi tillater ikke hatefulle handlinger eller å fremme hatefulle ideologier på plattformen, og vi ser at det var riktig å slette videoen, sier Parisa Khosravi, kommunikasjonssjef for TikTok i Norden.

Hun viser også til selskapets retningslinjer som sier at hatefulle ideologier blant annet er trossystemer som ekskluderer, undertrykker eller på annen måte diskriminerer enkeltpersoner basert på deres motstand mot LHBTQIA+.

– Brukeren sier at det er farlig å utdanne eller undervise om transpersoner, hevder hun, selv om det ikke blir sagt ordrett i videosnutten.

Reagerer på avgjørelsen

Ifølge Olufsen-Mehus skal TikTok ha fjernet så mye som 15–20 videoer fra profilen hans tidligere, men han skal ha fått de tilbake etter å ha klagd på vedtakene hver gang.

Denne gangen klagde han også, men uten å få medhold.

FJERNET: Slik så det ut da TikTok informerte Truls Olufsen-Mehus om hvorfor videoen hans var blitt slettet. Foto: Skjermbilde TikTok

Derfor skrev han om hendelsen og delte videoen på nytt på Facebook-siden sin tidligere denne uken, der han sier at videoen hadde rundt 10.000 seere før den ble tatt ned.

Til Dagen understreker Olufsen-Mehus at snutten ikke er ment som kritikk mot enkeltpersoner eller grupper, men mot politiske vedtak han er uenig med.

– Når det ikke er lov å kritisere dårlige ideer, begynner det å bli problematisk, seier han.

Her kan du se den omstridte videoen:

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter