Storbritannia: Danseskole dropper ballett på grunn av utfordringer knyttet til kjønn og elitepreg

Foto: Ahmad Odeh fra Unsplash
Foto: Ahmad Odeh fra Unsplash

En anerkjent danseskole i Leeds dropper ballett i opptaksprøvene for nye studenter. Begrunnelsen er at ballett er en hvit, elitepreget kunstform. Dessuten skiller ballett fortsatt mellom kvinner og menn. Det skriver Document.no.

A top British dance school has dropped ballet from its auditions because the dance style is centred in ‘white European ideas’, staff have said.

The Northern School of Contemporary Dance (NSCD) fjerner ballett fra opptaksprøvene som del av en bredere plan om å «avkolonisere» skolens undervisningsplaner, og vurdere hvordan pensum påvirker rase og kjønnsidentitet, skriver Daily Mail.

Skolen vurderer ballett som elitepreget, siden ballettimer er kostbart.

Head of undergraduate studies at the conservatoire, Francesca McCarthy, called ballet an ‘elitist form’.

McCarthy peker også på at ballett har en terminologi som er sterkt preget av kjønn, som skiller klart mellom kvinnelige og mannlige dansere.

Ballet’s traditional terminology uses ‘ballerina’ for women and ‘danseur’ for men, with female dancers focusing on pointe work and lifts and leaps for men.

Ifølge McCarthy skaper dette store problemer for ikke-binære og transkjønnede dansere.

Skolen, som koster 9.250 pund for briter og 17.500 for utenlandske studenter vil fortsatt undervise i ballett. Men nå skal undervisningen bli mer «inkluderende».

– There are issues relating to body, money, language and movement vocabulary, forklarer McCarthy til The Telegraph.

Kostnadene ved å lære seg ballett rammer studenter med dårlig råd, mener McCarthy, og legger til at ballett er «bygd rundt særlig hvite europeiske ideer og kroppsformer», noe som kan skremme vekk dansere som ikke passer inn i et slikt «estetisk ideal».

Hun legger til at NSDC oppmuntrer sine ansatte til å ta i bruk kjønnsnøytrale begreper, som dancers, people, folk, everyone, everybody, og kjønnsnøytrale pronomen (they, them).

Skolen er medlem av Conservatoire of Dance and Drama, som har planer om å forkaste trange antrekk, for å unngå at transkjønnede dansere ikke skal føle ubehag.

 

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Den gode familien

Har du noen gang hatt behov for å forsvare ekteskapets posisjon uten å måtte bruke teologiske argumenter, men ikke hatt tilgang til relevante fakta? Da