Staten Utah i USA kan i praksis avkriminalisere polygami

Bountiful, Utah USA
Foto Michael Hart fra Unsplash

Senatet i den amerikanske delstaten Utah vedtok tirsdag et lovforslag som i praksis legaliserer polygami mellom samtykkende voksne, skriver The Guardian. Vedtaket reduserer straff for en praksis med dype religiøse røtter i staten der mormonerne står sterkt.

Lovforslaget, som reduserer flergifte til en forseelse på linje med en parkeringsbot, sendes nå til statens representanthus, men der er den er ventet å møte større motstand enn den møtte i Senatet.

Hvis loven blir vedtatt der, blir polygami praksis avkriminalisert .

Tredjegrads forbrytelse

Under den nåværende lovgivningen regnes polygami, som oftest gjelder menn som bor sammen med og ønsker å gifte seg med flere enn én kone, som en tredjegrads forbrytelse som kan straffes med opptil fem års fengsel.

Hvis loven blir vedtatt kan straffen bli redusert til 750 dollar og samfunnstjeneste.

Bigami der den ene parten er uvitende eller mindreårig skal imidlertid fortsatt straffes som før.

Deirdre Henderson, en av initiativtakerne til lovforslaget, hevder at hensikten med endringen ikke er å legalisere polygami, men å senke straffene slik at de som kommer fra miljøer der polygami finnes ikke skal være redde for å gå til politiet dersom de utsettes for annen kriminalitet.

Det vil også bli lettere for lovlydige polygamister å få adgang til blant annet nødvendig tilbud som helsetjenester, utdanning og arbeidsmuligheter, uten å ha noe å frykte, mener Henderson.

Polygami er en etterlevning fra den tidlige læren i Jesu Kristi kirke av siste dagers hellige, hvis medlemmer flyktet fra straff og bosatte seg i Utah i 1847. I 1890 tok kirken avstand fra praksisen, og i dag blir medlemmer som avsløres for polygami utestengt.

Fundamentalistiske mormonere, som det skal være mer enn 30.000 av over det vestlige USA, mener at de følger den høyeste formen for mormonerlære, som lover polygamister lovprisning i himmelen.

 

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter