Preses Olav Fykse Tveit kritiserer Therese Egebakken

Foto: Thays Orrico fra Unsplash
Foto: Thays Orrico fra Unsplash

Kirketopp Therese Egebakken sparker opp til debatt om regnbuefarger på presters «uniform». Møter kraftig motbør fra preses Olav Fykse Tveit, som reagerer på timingen. Det skriver Vårt Land.

«Er dette i det hele tatt lov i Den norske kirke? Å farge snippen sin? Å bruke regnbuefarget stola?»

Det er Stavangers medlem i Kirkerådet, Therese Egebakken, som sparker opp til debatt på sin Facebook-profil. Kirkerådet er Den norske kirke (kirken) sin «regjering».

Hun spør om biskopene i kirken stiller seg bak slik bruk av regnbueflaggets farger på de tradisjonsrike presteplaggene. Og om det eventuelt er slik at kirken gjør et unntak i anledning Pride.

En stola er det broderte båndet som bæres av prester og pryder forsiden av den hvite prestekappen (albaen). «Snippen» er enkelt sagt den hvite kragen i halsen på presteskjorta.

Egebakken illustrerer innlegget sitt med ferske bilder:

  • To fra en TikTok-video, der en prest i anledning Pride-måneden fargelegger snippen sin i regnbuens farger.
  • Ett fra en gudstjeneste der en prest brukte stola i regnbuens farger. Begge er prester i Den norske kirke.

 Therese Egebakken fikk svar på tiltale fra preses (ledende biskop) Olav Fykse Tveit i Den norske kirke.

Han er kritisk til kirkerådsmedlemmets timing og viser til den ferske rapporten om at terrorangrepet i Oslo 25. juni i fjor kunne vært unngått, og skriver i en e-post til Vårt Land:

«Dette er tid for solidaritet, støtte og engasjement for trygghet for mennesker med LHBTQ+ – identitet og for ulike Pride-arrangement. Det er ikke tiden for kirken å diskutere eller problematisere slike uttrykk på en dag da det er svært stor frustrasjon og utrygghet i det skeive miljøet – og for så vidt i hele samfunnet»

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter